spacer
Federácia rodín za mier a jednotu vo svete

Federácia rodín za mier a jednotu vo svete
predstavuje projekt

spacer
spacer
RODINA A SPOLOČNOSŤ
spacer
ISSN 1336-7765 (online)
ISSN 1336-7412 (tlač)
_________________________
Portál
Vydanie
Stiahnuť (pdf)

 
Federácia rodín (FFWPU) arrow Vydanie arrow Editoriál - Dopadové myslenie

Editoriál - Dopadové myslenie PDF Tlač E-mail
Vložil Administrator   
28.12.2014
____________________
Editoriál

Dopadové myslenie

Pred štvrťstoročím sa davy na námestiach dožadovali zmeny režimu. S nadšením štrngali kľúčmi a naivne sa tešili na skutočne lepšie zajtrajšky a ako zakrátko dobehneme Západ. Režim sa zmenil a dnes môžeme povedať, že sme Západ nielenže dobehli, ale dokonca aj predbehli. Korupcia, nezamestnanosť, zločinnosť, nemorálnosť, strata ľudskej dôstojnosti a ďalšie prejavy kapitalistickej demokracie v spoločnosti v niektorých ohľadoch ďaleko prekonávajú situáciu na Západe.

Nechcem tu do hĺbky analyzovať situáciu pred a po 1989, ale upriamiť pozornosť na to, ako ľahko sa ľudia v kľúčových situáciách rozhodujú bez analyzovania dopadu takéhoto rozhodnutia na ich život a spoločnosť. Napríklad namiesto toho, aby sme po 1989 stavali na tom, čo bolo správne, a prijali to, čo bolo správne aj na Západe, sme jednoducho prijali diktát kapitalistickej demokracie, čím sme sa vrátili o krok späť. V súčasnosti si nielen odborníci uvedomujú, že existujúci systém z hľadiska stability a vzájomnej prosperity jednoducho nefunguje. Socialistická demokracia mala aspoň víziu určitej ideálnej spoločnosti - komunizmus. Kapitalistická demokracia nemá žiadnu víziu ideálnej spoločnosti, iba ak život na úkor iných.

Zdá sa, že problémom ľudí počas celej histórie, ako to vidno z rôznych prelomových udalostí, je absencia dopadového myslenia z dlhodobého hľadiska. Aký dopad bude mať ten alebo onen skutok na budúcnosť. To, že sa niečo zmení, nestačí. Rozhodujúce je, či sa to zmení správnym smerom.

Miroslav Rybár

____________________
Zmenené ( 28.12.2014 )
Hodnotenie čitateľov: / 0
SlabéVynikajúce 



Ďalšia >
spacer


spacer