spacer
Federácia rodín za mier a jednotu vo svete

Federácia rodín za mier a jednotu vo svete
predstavuje projekt

spacer
spacer
RODINA A SPOLOČNOSŤ
spacer
ISSN 1336-7765 (online)
ISSN 1336-7412 (tlač)
_________________________
Portál
Vydanie
Stiahnuť (pdf)

 
Federácia rodín (FFWPU) arrow Stiahnuť (pdf) arrow Význam manželstva

Význam manželstva PDF Tlač E-mail
Vložil Administrator   
25.03.2006
____________________
Význam manželstva

Pre niektorých ľudí je rodina založená na manželstve jedného muža a jednej ženy (ďalej ako manželstvo) zmyslom existencie a najvhodnejším prostredím harmonického rozvoja jednotlivca a spoločnosti. Pre iných je nemanželské spolužitie alebo slobodné rodičovstvo rovnocennou, ak nie preferovanejšou alternatívou spôsobu života. Avšak nielen životná skúsenosť, ale aj odborné výskumy potvrdzujú nenahraditeľný význam manželstva pre jednotlivca, rodinu a spoločnosť. Prinášame Vám ďalšie výsledky rozsiahlej štúdie týkajúcej sa manželstva.

Manželstvo a ekonomická situácia
Dopad štruktúry rodiny na jej ekonomickú situáciu je veľmi citeľný.
1. Rozvod a slobodné rodičovstvo zvyšujú chudobu ako pre deti, tak i pre matky
Zvyšovanie miery chudoby prostredia, v ktorom žijú deti, je markantné hlavne u detí s jedným rodičom. V prípade detí, ktorých rodičia nie sú zosobášení, deti zvyčajne zažívajú väčšiu a dlhšie trvajúcu chudobu. Väčšina detí žijúcich s jedným rodičom alebo s nezosobášenými rodičmi, sa ocitá na kratšie obdobie pod hranicou chudoby. V prípade žien po rozvode alebo v prípade slobodných matiek pätina až tretina z nich končí v chudobe.

2. Manželia sú zvyčajne schopní zabezpečiť viac prostriedkov, než slobodní rodič alebo partneri v nemanželskom spolužití
Ekonomická výhoda manželských párov je daná nielen dvomi zdrojmi príjmov. Spoločné spravovanie a investovanie prostriedkov je podobné výhodám z obchodného prostredia, manželstvom sa otvára viac možností ekonomických výhod a tým aj vyššia možnosť naplnenia príslušných požiadaviek. Okrem toho rodičia manželov zvyčajne podporujú svoje deti viac, než rodičia partnerov žijúcich v nemanželskom spolužití. Slobodné matky takmer nikdy nedostanú podporu od rodičov zo strany otca dieťaťa.

3. Ženatí muži zvyčajne zarábajú viac, než slobodní muži s podobným vzdelaním a zamestnaním
Zvyčajne je to spôsobené tým, že ženatí muži majú vyššiu pracovnú motiváciu, nižšiu mieru striedania zamestnania, zdravší a vyrovnanejší životný štýl (spánkový režim, strava, menšia alebo žiadna konzumácia alkoholu, cigariet). Podpora manželiek a zodpovednosť za rodinu je tiež významným faktorom.

4. Nezosobášení rodičia alebo rozvod zvyšuje u detí pravdepodobnosť slabších výsledkov v škole
Deti rozvedených alebo nezosobášených rodičov mávajú horšie výsledky na školách a vyššiu pravdepodobnosť neukončenia strednej školy. Deti rozvedených rodičov dosahujú omnoho nižšie vzdelanie než deti, ktorým umrel otec. Deťom, ktorých rozvedení rodičia sa zosobášia s niekým iným, sa darí podobne, ako deťom slobodných matiek.

5. Rozvod znižuje u detí pravdepodobnosť získania vysokoškolského vzdelania a lepšieho uplatnenia sa
Aj keď väčšina detí rozvedených rodičov ukončí strednú školu a nájde si zamestnanie, zvyčajne mávajú nižšie pracovné postavenie, nižší príjem, vyššiu mieru nezamestnanosti a ekonomických ťažkostí. Majú menšiu pravdepodobnosť dostať sa na vysokú školu a absolvovať ju.

Pokračovanie v budúcom čísle.

Spracované na základe materiálov na http://www.marriagemovement.org.

____________________
Zmenené ( 25.03.2006 )
Hodnotenie čitateľov: / 0
SlabéVynikajúce 



< Pred.   Ďalšia >
spacer


spacer