spacer
Federácia rodín za mier a jednotu vo svete

Federácia rodín za mier a jednotu vo svete
predstavuje projekt

spacer
spacer
KÓREA - KRAJINA RANNEJ SVIEŽOSTI
spacer
Portál
Úvodné info
Geografia
Dejiny
Ľudia
Jazyk
Životný štýl
Cestovanie
Myslenie
Hospodárstvo
Zjednotenie
Školstvo
Obrázky
Novinové články
Linky

 
Federácia rodín (FFWPU) arrow Novinové články arrow Klíma

Klíma PDF Tlač E-mail
Príspevok pridal turumi   
29.10.2005
____________________
Klíma

Klíma Kórey je mierna, rozdelená na 4 ročné obdobia. Letá sú krátke horúce a vlhké, a zimy dlhé a chladné. Možno hovoriť o monzúnovej klíme – letný monzún prináša v júni a júli obdobie dažďov. V tomto období spadne 60% ročných zrážok. V lete často prichádzajú zo strany Filipín tajfúny. Vystupujú hlavne na južnom pobreží a niekedy aj na severe. Väčšinou jeden až dva mierne a raz za dva, tri  roky jeden silný.
Subklímy kórejského polostrova tvoria severná, južná, ostrova Cheju, centrálna a subklíma ostrova Ullung.
Na severe je zima viac ostrá (primerná teplota v zime: Pyongyang -9°C, Soul -4°C, Pusan +4°C). V zime je východné pobrežie teplejšie ako západné, pretože hory neprepúšťajú studený vzduch. Najchladnejší mesiac je január. Teploty klesajú do +2°C na juhu a na severe do -21°C. Najteplejší mesiac je august od +24°C do +26°C (výnimkou je vysočina Kema od 18°C do 22°C v lete). Najteplejšie je južné pobrežie kvôli vplyvom morských prúdov.
Také rozdiely v klíme Kórey je príčinou rozdielnej dĺžky trvania ročných období v rôznych častiach polostrova. Tak napríklad na severe  leto trvá iba 1 mesiac a 10 dní a zima 5 mesiacov. Na druhej strane na ostrove Čedžu leto trvá 3,5 mesiaca a zima 2 mesiace.
____________________
Zmenené ( 07.11.2005 )
Hodnotenie čitateľov: / 1
SlabéVynikajúce 



< Pred.   Ďalšia >
spacer


spacer