spacer
Federácia rodín za mier a jednotu vo svete

Federácia rodín za mier a jednotu vo svete
predstavuje projekt

spacer
spacer
KÓREA - KRAJINA RANNEJ SVIEŽOSTI
spacer
Portál
Úvodné info
Geografia
Dejiny
Ľudia
Jazyk
Životný štýl
Cestovanie
Myslenie
Hospodárstvo
Zjednotenie
Školstvo
Obrázky
Novinové články
Linky

 
Federácia rodín (FFWPU) arrow Hospodárstvo arrow Písmo

Písmo PDF Tlač E-mail
Príspevok pridal turumi   
29.10.2005
____________________
ÚVOD
.
Kórejským jazykom sa hovorí hlavne na Kórejskom polostrove, ale aj v priľahlých oblastiach na severe Číny, kde sú Kórejčania menšinou. Počet používateľov na Kórejskom polostrove dosiahol okolo 70 miliónov (v južnej časti polostrova je ich 48 miliónov a v severnej asi 22 miliónov).
.
Mimo vlasti žije:
v Číne asi 2 milióny Kórejčanov
v Japonsku asi 700 tisíc
na území bývalého Sovietskeho zväzu okolo 400 tisíc
a v USA a Kanade asi 1 milión.

Dialekty existujúce v kórejskom jazyku nie sú prekážkou vo vzájomnom porozumení sa, až na dialekt, ktorý sa používa na ostrove Čedžu a dialekt na pohraničí s Čínou.
Pôvod kórejského jazyka nie je zatiaľ definitívne vyjasnený. Existuje viacero hypotéz o koreňoch kórejského jazyka. V súčasnosti sa považuje za izolovaný jazyk. Má veľa spoločných prvkov s japončinou, mongolčinou, mandžuštinou, tunguzskými jazykmi, turečtinou, ale aj maďarčinou, fínčinou a estónčinou.

Kórejčania nemali pôvodne svoje vlastné písmo. Spolu s čínskymi znakmi začali preberať aj písanú čínštinu, ktorá sa na dlhé storočia stala úradným, umeleckým, vedeckým jazykom vo vtedajšej Kórei (podobne ako u nás latinčina v stredoveku). Pretože znakmi sa nedali zapísať pôvodné kórejské slová a prípony, Kórejčania sa už  od začiatku snažili prispôsobiť čínske ideografické písmo ich vlastnému jazyku. Takéto systémy boli veľmi zložité a na každodenné používanie náročné.

Úspešný pokus o zapísanie zložitej fonetickej štruktúry kórejského jazyka pomocou písomného zápisu nastal až v polovici 15. storočia. Za vlády osvieteného kráľa Sedžonga bola vytvorená hlásková abeceda, ktorú sám panovník uzákonil kráľovským dekrétom v r. 1443. Jeho cieľom bolo priblížiť možnosť čítať a písať obyčajným ľuďom, ktorí nemali čas ani prostriedky na študovanie zložitého čínskeho písma. Tento cieľ sa nedarilo uskutočniť ani jemu a jeho nasledovníkom prakticky až do konca 19. storočia. Od konca 19. storočia, kedy bola zrušená čínština ako úradný jazyk, nastal prudký rozvoj kórejského jazyka. Za posledných 100 rokov prekonal jazyk taký rozvoj ako máloktorý jazyk.

Dnes je situácia na kórejskom polostrove zložitejšia aj z jazykovej stránky. Na juhu polostrova sa uzákonil jazyk na základe jazyka stredných vrstiev žijúcich v Soule a okolí. Na severe sa uzákonil jazyk, ktorého základom je dialekt používaný v Pchongjangu. Posledných 50 rokov znamenalo aj v jazykovej politike juhu a severu značné odlišnosti, čo však nie je neprekonateľnou prekážkou k zjednoteniu. Severokórejčania používajú prebraté slová najmä z ruského jazyka, a juhokórejčania z americkej angličtiny.

Kórejská abeceda

jednoduché samohlásky
hangul_sub_img15.gifvyslovuje sa ako slovenské „a“

hangul_sub_img16.gifvyslovuje sa ako slovenské „ja“

hangul_sub_img17.gifpodobne ako slovenské „o“, ale menej výrazne a s viac otvorenými ústami

hangul_sub_img18.gifvyslovuje sa ako slovenské „jo“, ale menej výrazne

hangul_sub_img19.gifvyslovuje sa ako „o“, ale so zaokrúhlenými perami

hangul_sub_img20.gifvyslovuje sa ako „jo“, ale so zaokrúhlenými perami

hangul_sub_img21.gifvyslovuje sa ako slovenské „u“ s viac našpúlenými perami

hangul_sub_img22.gifvyslovuje sa ako slovenské „ju“ s viac našpúlenými perami

hangul_sub_img23.gifv slovenčine neexistuje, vyslovuje sa so spojenými zubami a otvorenými perami trochu podobne ako slovenské citoslovce súhlasu

hangul_sub_img24.gifvyslovuje sa ako slovenské „i“

jednoduché samohlásky                                                            zložené samohlásky

samohlasky.jpg


____________________
Zmenené ( 18.01.2006 )
Hodnotenie čitateľov: / 15
SlabéVynikajúce 



Ďalšia >
spacer


spacer