spacer
Federácia rodín za mier a jednotu vo svete

Federácia rodín za mier a jednotu vo svete
predstavuje projekt

spacer
spacer
RODINA A SPOLOČNOSŤ
spacer
ISSN 1336-7765 (online)
ISSN 1336-7412 (tlač)
_________________________
Portál
Vydanie
Stiahnuť (pdf)

 
Federácia rodín (FFWPU) arrow Stiahnuť (pdf) arrow Prvé Zhromaždenie nádeje

Prvé Zhromaždenie nádeje PDF Tlač E-mail
Vložil Administrator   
30.12.2020
____________________
Prvé Zhromaždenie nádeje

Svetový samit 2020 (worldsummit.or.kr), ktorý sa konal vo februári tohto roka v Kórei za účasti tisícok významných osobností z celého sveta (viac v čísle 31), bol najväčším svetovým samitom svojho druhu s takouto rozsiahlou osobnou účasťou na svete. Po obmedzeniach v súvislosti s koronavírusom SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19, sa väčšina podujatí presunula do online priestoru.

V duchu samitu - zabezpečenie trvalého mieru vo svete prostredníctvom troch základných princípov: vzájomná závislosť, spoločná prosperita a univerzálne hodnoty - sa v nedeľu 9. augusta 2020 v nočných hodinách nášho času uskutočnilo prvé celosvetové podujatie pre vytvorenie mierového sveta s názvom Zhromaždenie nádeje, ktoré organizovali Univerzálna mierová federácia (UPF) a Federácia rodín za svetový mier (FFWP). Podujatie bolo vysielané zo Svetového mierového centra Čongšim v Kórei, kde bolo z dôvodu opatrení súvisiacich s prevenciou pred šírením koronavírusu prítomných iba niekoľko desiatok divákov, no tisícky divákov z celého sveta boli súčasťou online obecenstva. Bolo to prvé a dovtedy najväčšie online zhromaždenie za mier vo svete s použitím technológie rozšírenej reality. Podujatie sledovalo naživo vo všetkých časových pásmach viac než sto miliónov divákov.

Program začal tanečným vystúpením. Po videu o vytváraní mierového sveta kórejský detský umelecký súbor Little Angels zaspieval pieseň Hand in Hand (Ruka v ruke), ktorá bola oficiálnou piesňou Letných olympijských hier 1988 v Kórei, a ešte pieseň We Are the World (Sme svet). Po piesňach prítomných a online účastníkov privítal generálny riaditeľ medzinárodného ústredia Federácie rodín Jun Jong-ho, ktorý priblížil poslanie Spoločnosti Nebeského rodiča pri vytváraní nebeského zjednoteného sveta. Spoločnosť Nebeského rodiča je celosvetová iniciatíva vyzývajúca všetkých ľudí, aby sa vnímali ako bratia a sestry jednej svetovej rodiny a spolupracovali pri vytváraní sveta v centre s Bohom, naším Nebeským rodičom. Po jeho príhovore predstavitelia siedmich vierovyznaní uskutočnili obrad mieru a jednoty. Jeho obsah spočíva v symbolickom vyjadrení jednoty prostredníctvom spoločného vliatia vody do jednej nádoby, po ktorom nasleduje reprezentatívna modlitba za jednotu všetkých ľudí. Po obrade zaznela Hymna mieru. Po nej nasledovali príhovory osobností z celého sveta, ktoré vyzdvihli úsilie manželov Munovcov a nimi založených a iniciovaných organizácií o vytvorenie mierového sveta a vyjadrili vďaku i podporu tomuto úsiliu.

Prvý príhovor predniesla poradkyňa prezidenta USA Donalda Trumpa v duchovných otázkach kazateľka Paula White. Po nej prehovoril bývalý generálny tajomník OSN Pan Ki-mun, ktorý bol na Svetovom samite 2020 v Kórei počas odovzdávania Mierovej ceny Sonhak ocenený osobitnou Cenou zakladateľov (manželia Munovci) ako prejav uznania za obetavú prácu v OSN pri napĺňaní cieľov trvalej udržateľnosti vo svete. Ďalší príhovor predniesol bývalý predseda Snemovne reprezentantov USA Newt Gingrich. Po ňom prehovoril bývalý predseda Snemovne poradcov japonského parlamentu Čuiči Date. Ďalší príhovor predniesol premiér Kambodže Hun Sen. Prvú časť príhovorov uzavrel prezident Senegalu Macky Sall, ktorý bol na Svetovom samite 2020 v Kórei ocenený Mierovou cenou Sonhak pre rok 2020 za šírenie myšlienok demokracie v susedných krajinách afrického kontinentu prostredníctvom transparentnej politiky vo svojej krajine.

Po týchto úvodných príhovoroch bývalý kórejský minister kultúry a turizmu Kim Mjong-gon a speváčka klasického kórejského žánru pansori Pak E-ri zaspievali niekoľko piesní (Santa Lucia, Arirang a zmes námorných piesní).

Po umeleckom vystúpení nasledoval prejav Matky mieru, ako oslovujú spoluzakladateľku UPF a FFWP Hak Ča Han Munovú za jej úsilie o vytvorenie mierového sveta. V ňom povedala: „Ak by bol Boh, náš Nebeský rodič, centrom svetovej komunity ľudí zjednotených na základe vzájomnej závislosti, spoločnej prosperity a univerzálnych hodnôt, dokázali by sme vyriešiť všetky problémy. Nanešťastie súčasný svet je charakterizovaný egocentrizmom, nacionalizmom a životom vzdialeným od nebeského štandardu. Preto sa musíme snažiť prinavrátiť sa na cestu vedúcu k Nebeskému rodičovi.“

Záverečnú časť príhovorov začal premiér Nigeru Brigi Rafini. Po ňom pokračoval bývalý prezident Guatemaly Jimmy Morales. Ďalší príhovor predniesol bývalý prezident Albánska Alfred Moisiu a na záver prehovoril bývalý premiér Kanady Stephen Harper.

Program skončil tanečným vystúpením.

Záznam z podujatia:
vimeo.com/446110690

Report z podujatia:
is.gd/1stROH

----------

Keďže priamy prenos podujatia bol v našom časovom pásme v nočných hodinách, tak Univerzálna mierová federácia a Federácia rodín v Európe a na Blízkom východe odvysielali v nedeľu 9. augusta 2020 o 16. hod. SEČ zostrih z podujatia doplnený o príhovory viacerých osobností. Program uviedol predseda Spoločnosti Nebeského rodiča v Európe a na Blízkom východe Michael Balcomb a následne predseda Univerzálnej mierovej federácie v Európe a na Blízkom východe Kacumi Ocuka priblížil projekt Zhromaždenie nádeje.

Potom svoje modlitby, pozdravy, príhovory i poďakovania predniesli tieto osobnosti: kňaz Melchitskej gréckokatolíckej cirkvi v Libanone Joseph Saghbini, bývalý minister obrany Rakúska Dr. Werner Fasslabend, bývalý poslanec izraelského parlamentu Akram Hasson, prezidentka Federácie žien vo Švajčiarsku Carolyn Handschin, reverend Peter Gill zo Škótskej cirkvi, riaditeľ Oxfordského islamského informačného centra šejk Hojjat Ramzy, prezidentka Federácie rodín v Albánsku Manjolia Vasmatics, vedkyňa v oblasti zdravia Astrid Stuckelberger zo Švajčiarska, bývalý prezident Chorvátska Stjepan Mesić, poslanec talianskeho senátu Roberto Rampi, islamský učenec zo Spojeného kráľovstva šejk Muhammad Nuru Khalid, prezidentka Federácie rodín v Českej republike Eva Pejkofski, predseda Výboru pre náboženské záležitosti a národnosti na ukrajinskom Ministerstve kultúry Andrij Juraš, Hyosung Ngama z Federácie rodín v Spojenom kráľovstve, bývalý český premiér Mirek Topolánek, bývalý premiér Pakistanu Jusuf Reza Gilani, bývalý poslanec britského parlamentu Keith Best, predsedníčka iniciatívy Concerned People Donna Martijn z Holandska, islamský učenec, spisovateľ a politik zo Sýrie Mohammad Habash, prezidentka Federácie žien v Českej republike Veronika Costa, rabín Kevin De-Carli zo Švajčiarska, riaditeľka oddelenia pre vzdelávanie muslimských žien v Karélii Mariam Kovaleva a arcibiskup Ortodoxného patriarchátu národov Nicolas z Francúzska.

Toto podujatie bolo prvým zo série tohto projektu a prezident Univerzálnej mierovej federácie v Európe a na Blízkom východe Jacques Marion priblížil plány týkajúce sa nadchádzajúcich Zhromaždení nádeje. Na záver Michael Balcomb predstavil nedávno vydanú knihu o živote Dr. Hak Ča Han Munovej pod názvom „Matka mieru, ktorá zotiera slzy ľudstva“ a taktiež projekt Odkaz lásky, ktorý vznikol pri príležitosti tohtoročného 100. výročia narodenia Rev. Son Mjong Muna a 60. výročia svadby manželov Munovcov.

Záznam z vysielania:
vimeo.com/446233286

Report z vysielania:
is.gd/EUME1RoH

____________________
Zmenené ( 03.01.2022 )
Hodnotenie čitateľov: / 2
SlabéVynikajúce 



< Pred.   Ďalšia >
spacer


spacer