spacer
Federácia rodín za mier a jednotu vo svete

Federácia rodín za mier a jednotu vo svete
predstavuje projekt

spacer
spacer
RODINA A SPOLOČNOSŤ
spacer
ISSN 1336-7765 (online)
ISSN 1336-7412 (tlač)
_________________________
Portál
Vydanie
Stiahnuť (pdf)

 
Federácia rodín (FFWPU) arrow Vydanie arrow Juhovýchodoeurópsky mierový samit a festival požehnania manželstva a rodiny v Tirane

Juhovýchodoeurópsky mierový samit a festival požehnania manželstva a rodiny v Tirane PDF Tlač E-mail
Vložil Administrator   
30.12.2019
____________________
Juhovýchodoeurópsky mierový samit a festival požehnania manželstva a rodiny v Tirane

V apríli 2018 sa vo Viedni, Rakúsko, uskutočnila konferencia o úlohe náboženských predstaviteľov a členov parlamentov v dosiahnutí vzájomnej závislosti a prosperity s následným festivalom mieru a rodiny „Mier sa začína mnou“, na ktorom prehovorila Dr. Hak Ča Han Munová. Na tejto konferencii sa taktiež hovorilo o mierových iniciatívach na Balkáne. V určitom zmysle aj s odkazom na túto konferenciu sa 25.-27. októbra 2019 v Tirane, Albánsko, uskutočnil Juhovýchodoeurópsky mierový samit na tému „Mier, bezpečnosť a ľudský rozvoj v Juhovýchodnej Európe“ s následným mládežníckym festivalom a festivalom požehnania manželstva a rodiny. Jednotlivé podujatia organizovali Univerzálna mierová federácia (UPF), Federácia rodín (FFWP), Federácia žien za mier vo svete (WFWP), Študenti a mládež za mier (YSP), Podgorički klub, Ukrajinská mierová rada, rád Bektašija, magistrát Tirany, Tiranská univerzita a ďalšie akademické, obchodné a spoločenské organizácie. O podujatiach informovali domáce a zahraničné médiá aj v priamom prenose.

Dr. Munová pricestovala do krajiny na pozvanie súčasných i bývalých štátnych predstaviteľov Albánska, z ktorých mnohí sú už roky v kontakte s UPF a FFWP. Po prílete Dr. Munovej 24. októbra 2019 ju na letisku privítala štátna ministerka pre vzťahy s parlamentom Elisa Spiropali s bývalým prezidentom Alfredom Moisiu. Pred hotelom vítali Dr. Munovú zástupy priaznivcov nielen z Albánska.

25. októbra 2019 sa uskutočnila tlačová konferencia UPF o nastávajúcom samite, na ktorej bývalý osobitný vyslanec USA pre Kosovo a bývalý veľvyslanec v Albánsku a Macedónsku Christopher R. Hill, bývalý prezident Albánska Alfred Moisiu a generálny tajomník UPF v Albánsku Gani Rroshi priblížili základné témy samitu. Večer sa uskutočnil uvítací banket, na ktorom účastníkov samitu privítal predseda UPF v Európe a na Blízkom východe Kacumi Ocuka a predseda UPF v Albánsku Gaqo Apostoli.

Juhovýchodoeurópsky mierový samit
Na samite sa zúčastnilo viac než 2500 hostí vrátane 80 súčasných a bývalých prezidentov, premiérov, ministrov a členov parlamentov (podpredseda vlády Kosova Enver Hoxhaj, minister práce a sociálnych vecí Kosova Skender Reçica, štátna ministerka pre administratívny rozvoj Libanonu May Chidiac) a viacerí náboženskí predstavitelia (predstaviteľ Muslimskej komunity Albánska Bujar Spahiu, svetový predstaviteľ muslimského rádu Bektašija z Albánska Edmond Brahimaj, predstaviteľka Evanjelickej aliancie Albánska Nikki Doçi, generálny tajomník medzináboženskej rady Albánska Genti Kruja, šejk Mansour Diouf zo Senegalu, evanjelický farár Mikuláš Vymětal z Čiech) a ďalší poprední hostia z viac než 50 krajín.

26. októbra 2019 sa v sále Kongresového paláca samit začal úvodným zasadnutím na tému „Perspektívy mieru na Balkáne“. Účastníkov privítal predseda FFWP v Európe a na Blízkom východe Michael Balcomb. Podpredsedníčka albánskeho parlamentu Vasilika Hysi moderovala zasadnutie, na ktorom prehovoril predseda Národného zhromaždenia Severného Macedónska Talat Xhaferi, budúci premiér Kosova Albin Kurti a bývalý veľvyslanec v Albánsku a Macedónsku Christopher R. Hill.

Za účasti spoluzakladateľky UPF Dr. Munovej nasledovala inaugurácia európskej sekcie Medzinárodnej rady najvyšších predstaviteľov za mier (ISCP). Túto časť zasadnutia moderoval prezident UPF v Európe a na Blízkom východe Jacques Marion. Inauguráciu modlitbami otvorili svetový predstaviteľ muslimského rádu Bektašija z Albánska Edmond Brahimaj a katolícky teológ z Bosny a Hercegoviny Marijan Oršolić. Účastníkov pozdravil predseda medzinárodnej UPF Thomas Walsh a tenor Kastriot Tusha zaspieval albánsku hymnu. Potom v mene albánskeho premiéra Ediho Ramu, pod záštitou ktorého sa konal samit, predniesla príhovor štátna ministerka pre vzťahy s parlamentom Elisa Spiropali. Po nej prehovorili prezident Severného Macedónka Stevo Pendarovski, prezident Kosova Hashim Thaçi a bývalý prezident Albánska Alfred Moisiu, ktorý uviedol Dr. Munovú. Nasledovalo video o živote Dr. Munovej s názvom „Matka mieru“, ktorá vo svojom príhovore povedala: „Albánsko sa stalo nebeským Albánskom. Albánsko sa stáva vedúcou krajinou v Európe vo vytváraní jednej rodiny v centre s Bohom. Môže byť modelom, ktorý bude Európa nasledovať.“ Potom Dr. Munová udelila medaily ISCP ôsmim súčasným a bývalým hlavám štátov: bývalý premiér Kosova Bajram Kosumi, bývalý premiér Albánska Vilson Ahmeti, bývalý dočasný prezident Kosova Jakup Krasniqi, bývalý prezident Federácie Bosny a Hercegoviny Živko Budimir, bývalý premiér Srbska Mirko Cvetković, bývalý prezident Kosova Fatmir Sejdiu, bývalý premiér Bosny a Hercegoviny Hasan Muratović, bývalý prezident Chorvátska Stjepan Mesić. Na záver zapálili Plameň mieru, ktorý bol prvýkrát zapálený v Kórei na hore Balwang, a Dr. Munová ho prináša na mierové podujatia ako symbol neustáleho úsilia o mier. Po skončení bola počas slávnostného obeda podpísaná Deklarácia ISCP.

Po obede samit pokračoval v hoteli Tirana International druhým zasadnutím so súbežnými panelovými diskusiami na tieto dve témy: Mier, bezpečnosť a ľudský rozvoj v Juhovýchodnej Európe: ISCP a Podgorički klub; a Vzdelávanie pre mier a ľudský rozvoj. Tretie zasadnutie so súbežnými panelovými diskusiami bolo na tieto dve témy: Súčasné výzvy: Úloha členov parlamentov; a Súčasné výzvy: Úloha náboženských predstaviteľov. Počas večere boli tri súbežné recepcie Federácie žien za mier vo svete, Podgorički klubu a Medzináboženskej asociácie za mier a rozvoj (IAPD). Deň skončil mierovým koncertom.

27. októbra 2019 samit pokračoval v hoteli Tirana International štvrtým zasadnutím so súbežnými panelovými diskusiami na tieto tri témy: Rodinné hodnoty, mierové hodnoty; Výzvy migrácie: Perspektívy z EU a Juhovýchodnej Európy; Medzináboženská spolupráca a spoločenská angažovanosť: Najlepšie spôsoby. Piate zasadnutie so súbežnými panelovými diskusiami bolo na tieto tri témy: Ženy spoločne: Redefinovanie ciest k mieru, zmiereniu a rozvoju; Médiá v 21. storočí: Výzvy a možnosti; Mier a rozvoj na Balkáne: Úloha obchodu, podnikateľov a investorov. Záverečné zasadnutie bolo na tému „Mierové perspektívy v Juhovýchodnej Európe“, na ktorom prehovoril bývalý minister Rakúska Werner Fasslabend a bývalý prezident Albánska Bujar Nishani. Popoludní sa účastníci samitu presunuli do Kongresového paláca, kde sa zúčastnili na festivale požehnania manželstva a rodiny (viď nižšie). Po skončení festivalu sa pre účastníkov samitu uskutočnil záverečný banket.

Mládežnícky festival
Popoludní 26. októbra sa v sále Kongresového paláca uskutočnil mládežnícky festival organizovaný YSP, ktorá bola v Albánsku inaugurovaná v máji 2019. Zúčastnilo sa na ňom viac než 2000 mladých ľudí. Okrem bohatého kultúrneho programu účastníci v rámci projektu S!NERGY diskutovali o spoločensky prospešných projektoch vybratých z návrhov viac než 50 stredných a vysokých škôl. Päť projektov zo stredných škôl a tri projekty z vysokých škôl získali podporu na svoje projekty, ktoré im odovzdal medzinárodný prezident YSP Kodži Macuda spoločne s riaditeľkou YSP v Európe a na Blízkom východe Džong He Hassinen a jej manželom Anttom. Kodži Macuda taktiež odovzdal ocenenie „Vyslanec mieru“ ako prejav uznania prospešných aktivít mladých ľudí. Po skončení sa účastníci pochodom a jazdou na bicykloch zúčastnili na celosvetovej iniciatíve „Cesta mieru“ (http://peaceroad.net), ktorej snahou je vytvoriť jednu prepojenú svetovú rodinu. Po príchode do cieľa sa už stmievalo a účastníci púšťali do neba lampióny mieru.

Ambasáda mieru
Ráno 27. októbra sa uskutočnilo slávnostné začatie stavby európskej ambasády mieru v Tirane, na ktorom sa okrem predstaviteľov FFWP v Európe a na Blízkom východe (Michael Balcomb s manželkou Fumiko) a v Albánsku (Gani Rroshi s manželkou Marjetou) zúčastnil bývalý prezident Alfred Moisiu, predstaviteľ muslimského rádu Bektašija Edmond Brahimaj, zástupkyňa primátora Anisa Ruseti a architekt stavby Armand Vokshi.

Festival požehnania manželstva a rodiny
V popoludňajších hodinách 27. októbra sa v sále Kongresového paláca uskutočnil festival požehnania manželstva a rodiny, na ktorom sa zúčastnilo vyše 1200 párov z celého Albánska, aby sa ich zväzok stal Bohom uznaným manželstvom. Podujatie otvorila speváčka Irma Libohova piesňou „Kur bjen fyelli e ciftelia“ (Keď znie kaval a čiftelia). Prítomných privítala viceprezidentka FFWP Manjola Vasmatics, ktorá sprevádzala programom. Nasledovalo video o vytvorení spoločnosti založenej na rodine „Jedna rodina v centre s Bohom“. Následne Manjola Vasmatics vyzvala prítomných, aby si dali okolo krku štólu pripravenú na túto udalosť a takto sa pripravili na obrad požehnania manželstva. Pred obradom zaspievala speváčka Juliana Pasha pieseň „Diamant“. Po nej nasledoval obrad so svätým džúsom, ktorý viedol prezident FFWP v Albánsku Gani Rroshi s manželkou Marjetou. Na pódium prišlo sedem reprezentatívnych párov a spoločne s ostatnými pármi v sále absolvovali tento obrad. Po obrade, počas ktorého si na znak vzájomnej nerozlučnosti svojho manželstva a jeho prepojenia s Bohom z kalíška najprv odpila manželka a potom manžel, Gani Rroshi predniesol modlitbu za páry. Po nej zaznela pieseň „Martesa Jonë“ (Naše manželstvo) v podaní Irmy Libohovej. Po piesni herec Bujar Asqeriu predniesol báseň „Koruna slávy“, ktorú ako 15-ročný napísal Rev. Son Mjong Mun. Po básni nasledovalo video o živote Dr. Munovej s názvom „Matka mieru“. Potom pred obradom požehnania manželstva predniesol modlitbu šejk Mansour Diouf zo Senegalu a evanjelický farár Mikuláš Vymětal z Čiech. Po modlitbách prišla na pódium Dr. Munová a počas obradu so svätou vodou pokropila 21 párov z rôznych regiónov Albánska, ktoré prichádzali na pódium postupne po siedmich pároch. Nasledovalo prednesenie manželského sľubu a modlitba požehnania za páry. Potom na pódium prišlo sedem reprezentatívnych párov, aby prevzali prstene od Dr. Munovej, a uskutočnil sa obrad výmeny prsteňov. Na záver obradu Dr. Munová predniesla vyhlásenie platnosti požehnania manželstva pred Bohom.

Po požehnaní manželstva bývalý premiér Kosova Bajram Kosumi s manželkou Florinou venovali Dr. Munovej kyticu kvetov a predseda okresu Kukës Abdulla Domi s manželkou Xhirie jej venovali dar. Po obrade požehnania manželstva mladí ľudia z YSP predniesli sľub čistoty, v ktorom slávnostne sľúbili nemať sexuálny vzťah pred manželstvom a zachovať vernosť v manželstve, a tak vytvoriť pravé rodiny a pravú spoločnosť. Po sľube títo mladí ľudia zatancovali tanec na populárnu kórejskú pieseň „Mirobučo“ (밀어붙여 - Pokračovať). Nasledovala pieseň „Një qiell i ri“ (Nové nebo) v podaní Juliany Pashi venovaná všetkým požehnaným párom. Po piesni Monika Kryemadhi, manželka prezidenta Albánska Ilira Metu, a jej dcéra Bora prišli na pódium a venovali Dr. Munovej dar. Následne Monika Kryemadhi predniesla gratulačný príhovor o dôležitosti rodiny: „Zdravé rodiny vytvárajú silnú spoločnosť a silná spoločnosť prináša mier a šťastie pre všetkých ľudí vo svete“. Po nej bývalý prezident Alfred Moisiu predniesol príhovor o dôležitosti spolupráce pri vytváraní mierovej spoločnosti. Nasledovalo tanečné vystúpenie Dream House Dance Academy. Potom tenor Kastriot Tusha zaspieval pieseň „Mama“. Dream House Dance Academy pridal ďalšie tanečné číslo a Irma Libohova zaspievala pieseň „Kavash Kavash“. Po kultúrnom programe Dr. Munová predniesla príhovor o Božom požehnaní pre Albánsko a zároveň zodpovednosti krajín vytvoriť mierovú spoločnosť nielen v Juhovýchodnej Európe, ale i v Európe a vo svete. Po príhovore vymenovala Alfreda Moisiu za predsedu ISCP v Európe a na podporu mierových aktivít mu venovala 100-tisíc USD. Taktiež venovala predstaviteľom troch organizácií podporu po 10-tisíc USD na ich verejnoprospešné aktivity - Edmond Brahimaj, svetový predstaviteľ muslimského rádu Bektašija, Ina Malhani, predstaviteľka rádu Matky Terezy, a za Liri Berishu, predstaviteľku regionálneho centra pre autistické deti, prevzala podporu Kasia Minollari, prezidentka WFWP v Albánsku. Podujatie skončilo slávnostným zvolaním pre šťastie, ktoré viedol prezident FFWP Gani Rroshi.

Slávnostné stretnutie
Na druhý deň 28. októbra sa v dopoludňajších hodinách uskutočnilo slávnostné stretnutie s Dr. Munovou, na ktorom oslávili úspešné zavŕšenie nedávnych podujatí. Deti požehnaných párov jej venovali kvety a potom so svojou dcérou Son Džin rozkrojila tortu. Potom jej venovali dar Gani Rroshi s manželkou Marjetou, Edmond Brahimaj a vedúca Oddelenia požehnaných rodín v Rusku Galina Černomorec v mene účastníkov z Ruska. Po kultúrnom programe sa Dr. Munová prihovorila prítomným a vyzvala ich pokračovať v obnovovaní spoločnosti a vytváraní nebeského sveta. Stretnutie skončilo spoločnou fotografiou.

Poznámka: Niekoľko dní pred začatím samitu sa Albánsko a Severné Macedónsko dozvedeli, že Európska únia nezačne s nimi prístupové rokovania, čo vyvolalo aj v Albánsku sklamanie. Avšak v realite sa takto vyhlo hodnotovému chaosu EÚ a na základe vyššie opísaných udalostí sa stalo prvou krajinou v Európe, ktorá sa vydala na cestu vytvorenia spoločnosti s centre s Bohom, a tým je inšpiráciou pre ostatné európske krajiny.

Poznámka: Po zemetrasení v Albánsku 26.11.2019 Dr. Munová venovala 100-tisíc USD na pomoc pri odstraňovaní jeho následkov.

Viac na http://www.miersazacinamnou.sk.

____________________
Zmenené ( 13.04.2022 )
Hodnotenie čitateľov: / 2
SlabéVynikajúce 



< Pred.   Ďalšia >
spacer


spacer

Parse error: syntax error, unexpected $end, expecting ')' in /www/f/e/u3758/public_html/administrator/components/com_bbclone/var/access.php on line 962