spacer
Federácia rodín za mier a jednotu vo svete

Federácia rodín za mier a jednotu vo svete
predstavuje projekt

spacer
spacer
RODINA A SPOLOČNOSŤ
spacer
ISSN 1336-7765 (online)
ISSN 1336-7412 (tlač)
_________________________
Portál
Vydanie
Stiahnuť (pdf)

 
Federácia rodín (FFWPU) arrow Vydanie arrow 25 - 01/2016 arrow Editoriál - Charakter rozhoduje

Editoriál - Charakter rozhoduje PDF Tlač E-mail
Vložil Administrator   
30.06.2016
____________________
Editoriál

Charakter rozhoduje

Aspoň tak nás nedávno o tom presviedčali bilbordy s týmto znením. A v kútiku duše si želáme, aby tomu tak bolo. Nanešťastie súčasná spoločnosť pôsobí tak, že rozhoduje čokoľvek, len nie charakter. Moc, vplyv, známosti, popularita, peniaze a sex. Že o charakterných rozhodujú bezcharakterní. A v kútiku duše si želáme, aby tomu tak nebolo.

Zamyslime sa, ako by vyzerala spoločnosť, keby naozaj rozhodoval charakter. Charakter v politike, súdnictve, podnikaní, zdravotníctve, médiách, medziľudských vzťahoch... Pán Charakter. Nepochybujem, že by to bola omnoho lepšia a spravodlivejšia spoločnosť, než je dnes. Je zaujímavé, že na Slovensku sú rôzne priezviská, ktoré vznikali často z prezývok vystihujúcich typickú črtu človeka. No charakter ako priezvisko neexistuje. Vari sa nerodia charakterní ľudia? Podľa psychológie nie a ani preň nemáme špecifické vlohy. Začína sa formovať približne od obdobia predškolského veku a vplýva naň výchova, spoločnosť, hodnoty, kultúra a pod. Charakternými sa teda stávame. Ak chceme. Iba od nás to závisí.

Aj keď sa so sklamaním stretávame s tým, že charakter u mnohých ľudí nerozhoduje, neznamená to, že charakter vôbec nerozhoduje. Určite rozhoduje a dôležité je, či rozhoduje práve u nás. A či ho prejavíme, keď treba. Je na nás, či mu to umožníme. Neobávajme sa, že sa stretneme s pohŕdaním, lebo teraz sa to nenosí. Pomôžeme tak aj ostatným, aby sa odvážili prejaviť svoj charakter. Preto sa rozhodnime, aby charakter mohol naozaj rozhodovať.

Miroslav Rybár

____________________
Zmenené ( 11.10.2016 )
Hodnotenie čitateľov: / 0
SlabéVynikajúce 



Ďalšia >
spacer


spacer