spacer
Federácia rodín za mier a jednotu vo svete

Federácia rodín za mier a jednotu vo svete
predstavuje projekt

spacer
spacer
RODINA A SPOLOČNOSŤ
spacer
ISSN 1336-7765 (online)
ISSN 1336-7412 (tlač)
_________________________
Portál
Vydanie
Stiahnuť (pdf)

 
Federácia rodín (FFWPU) arrow Stiahnuť (pdf) arrow Nájdite si cieľ, zmeňte svoj život

Nájdite si cieľ, zmeňte svoj život PDF Tlač E-mail
Vložil Administrator   
30.06.2016
____________________
Nájdite si cieľ, zmeňte svoj život
(Úryvok z autobiografie reverenda Son Mjong Muna „Hľadanie strateného mieru“)

Keď stretneme niekoho nového, vždy nás zaujíma, kto je a čomu sa venuje. Boh je rovnako zvedavý na každého človeka. Obzvlášť Ho zaujímajú mladí ľudia a veľmi Ho teší, keď ich dôverne spozná. Prečo je to tak? Pretože keď sme mladí, je to najdôležitejšie a najkrajšie obdobie nášho života. Obdobie, keď sa človek pripravuje na budúcnosť, by malo byť obdobím pokoja a harmónie. Tento proces rastu a dospievania je základným kameňom, ktorý otvára cestu do novej éry.

V dnešnej dobe je ťažké nájsť mladých ľudí, ktorí berú svoj život s oduševnením. Skôr prevláda mládež, ktorá sa len tak pretĺka, bez cieľa či zmyslu života. Všetky významné osobnosti v dejinách mali už od detských čias vyhranený zmysel života. Od detstva si tento zmysel vo svojom srdci pestovali a vynaložili veľa energie, aby ho dosiahli. Či už spali alebo sa hrali so svojimi priateľmi, každý okamih svojej mladosti venovali príprave na budúcnosť, ktorá ich čakala. Aj vy máte takýto postoj k vlastnému životu?

Všetci sme stvorení na to, aby sme sa stali výnimočnými. Boh nás neposlal do tohto sveta len tak. Keď nás Boh tvoril, do každého človeka vložil celú svoju lásku bezo zvyšku. To znamená, že my všetci sme boli stvorení pre veľké veci. Pretože Boh naozaj existuje, sme schopní dokázať čokoľvek.

Keď som začal milovať Boha, stal sa zo mňa úplne iný človek. Začal som mať radšej ľudstvo ako seba samého a viac ma trápili problémy iných ako problémy vlastnej rodiny. Zamiloval som si všetko, čo Boh stvoril - stromy na vrcholoch hôr a ryby v hĺbke vôd. Duchovné zmysly sa mi tak vycibrili, že som bol schopný vnímať Božiu prácu v každom stvorení, ktoré ma obklopovalo.

Ako som postupne menil svoje srdce, aby sa prispôsobilo Božej láske, začal som tiež posilňovať svoje telo, aby som bol schopný splniť svoju misiu. Chcel som byť pripravený odísť kedykoľvek a kamkoľvek, kde by ma Boh poslal. Hrával som futbal, boxoval, cvičil som tradičné kórejské bojové umenia a wonhwado - druh bojového umenia, ktorý som osobne vymyslel. Vo wonhwade sú pohyby športovca mäkké a opisujú kruh, takmer ako pri tanci. Základom tohto druhu bojového umenia je chápanie skutočnosti, že kruhový pohyb je zdrojom oveľa väčšej sily ako pohyb po priamke.

Ešte aj dnes začínam každý deň strečingovými cvikmi na svaly a kĺby a dýchacou gymnastikou, ktorú som vymyslel. Niekedy, keď cestujem po svete na prednáškové turné, na tieto ranné cvičenia nemám čas. No aj tak si na ne nájdem trochu času, aspoň keď sedím na toalete. Nikdy som nevynechal cvičenie. Keď som bol mladý, úplne mi stačilo pol hodiny denne. Dnes, keď som už starší, cvičím hodinu.

V roku 2008 som prežil pád helikoptéry. Náš vrtuľník náhle obklopila čierna stena dažďových oblakov a vzápätí narazil do svahu. Kabína sa prevrátila a ja som zostal visieť dole hlavou pripútaný bezpečnostným pásom. Inštinktívne som sa silno chytil opierok na oboch stranách sedadla. Ak by som nebol tak vytrvalo cvičil, myslím, že by som si zlomil bedrový kĺb v okamihu, ako som sa ocitol zavesený dole hlavou. Telo je nádobou, ktorá uchováva zdravého ducha. Je dôležité, aby sme usilovne trénovali svoje telo.

Len málo žiakov chodí do školy, lebo sa radi učia. Deti tam zvyčajne chodia preto, lebo im to rodičia nakázali, a nie preto, že sa z učenia tešia. Ale ako žiaci pokračujú v štúdiu, postupne ich to začne tešiť. Od tohto okamihu sa začnú učiť sami a nachádzajú v štúdiu to, čo ich najviac baví. Záujem o štúdium je znakom dospievania.

Rodičia sa nevedia dočkať, kým ich deti dospejú tak, aby sa učili samy od seba. Hovoria im: „Musíš študovať. Prosím, rozhodni sa študovať,“ a nútia ich brať štúdium vážnejšie. Rodičia to robia, lebo vedia, že deti potrebujú štúdium ako prípravu na budúcnosť. Trápi ich, že ak deti nezačnú študovať do určitého veku, nebudú schopné pripraviť sa na to, čo ich v živote čaká.

Avšak v rámci prípravy na budúcnosť je niečo, čo je oveľa dôležitejšie ako štúdium. Pred tým, než sa mladí ľudia naplno sústredia na štúdium, mali by pochopiť, čo chcú v živote robiť. Musia v sebe nájsť odhodlanie využiť svoje vlohy na pomoc svetu, a nie na uspokojenie svojich potrieb. Zdá sa mi, že dnes študuje príliš veľa mladých ľudí iba preto, aby získali vzdelanie. Kým nebudete mať v živote jasný cieľ, vášmu štúdiu bude chýbať to správne zanietenie, ktoré so sebou prináša pocit šťastia.

Raz som sa stretol s kórejským študentom, ktorý sa usilovne učil angličtinu. Opýtal som sa ho: „Prečo sa tak veľmi snažíš naučiť po anglicky?“ Odpovedal: „Aby som sa dostal na univerzitu.“ Čo je to za nezmysel? Dostať sa na univerzitu predsa nie je samoúčel. Univerzita je miesto, kde sa človek môže naučiť určité predmety, aby sa mohol dostať k oveľa vyššiemu cieľu. Univerzita samotná nemôže byť cieľom.

Ďalším nezmyslom je dávať si za cieľ, koľko chcete zarobiť. Nikdy som nedostával plat, ale vždy som mal čo jesť a zatiaľ som neumrel od hladu. Peniaze sú prostriedok na to, aby človek niečo urobil, a nie samoúčel. Pred tým, než peniaze zarobíte, urobte si plán, na čo ich miniete. Peniaze zarobené bez konkrétneho cieľa sa zvyčajne rýchlo rozkotúľajú.

Keď si vyberáte svoj cieľ, nikdy sa nenechajte viesť iba tým, na čo máte talent a čo vás baví. Je to absolútne vaša vec, či sa stanete požiarnikom, farmárom alebo futbalistom. Myslím trocha na niečo iné, čo presahuje vaše povolanie. Aký život budete viesť ako futbalista? Ako budete žiť ako farmár? Čo je cieľom vášho života?

Stanoviť si cieľ znamená určiť význam vášho budúceho života. Ak sa stanete farmárom, mali by ste si dať za cieľ napríklad vyskúšať nové poľnohospodárske metódy, vypestovať kvalitnejšie druhy plodín, aby ste vyriešili problém hladu vo svete. Ak sa chystáte byť futbalistom, potom si stanovte dôstojný cieľ, napríklad - pozdvihnúť prestíž svojej krajiny pred celým svetom alebo založiť futbalové tábory, aby ste pomohli deťom zo sociálne slabších rodín uskutočniť ich sny.

Stať sa futbalistom svetovej extra triedy je mimoriadne náročné. Ale ak v srdci nemáte jednoznačný cieľ, nevydržíte náročné tréningy potrebné na ceste k vrcholu. Iba ak máte pred sebou jasný cieľ, nájdete v sebe silu nezísť z cesty, vydržať a dosiahnuť oveľa viac ako ľudia okolo vás.

____________________
Zmenené ( 11.10.2016 )
Hodnotenie čitateľov: / 0
SlabéVynikajúce 



< Pred.   Ďalšia >
spacer


spacer