spacer
Federácia rodín za mier a jednotu vo svete

Federácia rodín za mier a jednotu vo svete
predstavuje projekt

spacer
spacer
RODINA A SPOLOČNOSŤ
spacer
ISSN 1336-7765 (online)
ISSN 1336-7412 (tlač)
_________________________
Portál
Vydanie
Stiahnuť (pdf)

 
Federácia rodín (FFWPU) arrow Vydanie arrow Na vernosti záleží!

Na vernosti záleží! PDF Tlač E-mail
Vložil Administrator   
30.06.2016
____________________
Na vernosti záleží!
Postupný trend relativizovania všetkého a presadzovania akejkoľvek možnej orientácie a vzťahov v poslednej dobe zasiahol aj samotnú podstatu existencie ľudí ako mužov a žien a hlavne výnimočný vzťah medzi mužom a ženou v manželstve. To sa však neobjavilo zo dňa na deň. Bol to postupný proces „varenia“ spoločnosti, ktorá, keď sa pred desaťročiami v naivnom domnení oslobodzovania človeka od pút tradičnej morálky vydala na cestu sexuálnej revolúcie, otvorila Pandorinu skrinku všetkých možných zvrátenosti, ktorých sme teraz svedkami. Aj keď prvotný impulz vychádzal z podvedomej túžby po pravej láske, ktorá skutočne oslobodzuje od nezdravých obmedzení a vedie k šťastnému životu (aj v sexuálnej oblasti, ale iba v manželstve), uvoľnená sexuálna morálka bola, ako to život za vyše polstoročia dokazuje, fatálnym krokom vedľa. Sexuálna revolúcia nikoho neoslobodila, práve naopak, zotročila závislosťou od sexuality. To sa stane, keď sa láska zamieňa so sexualitou.

Čo bolo spúšťačom tejto lavíny, ktorá valcuje súčasnú spoločnosť? Začalo to tým, že sa ľudia spreneverili najrozhodujúcejšej životnej zásade, zlatému pravidlu šťastného (aj sexuálneho) života: sexualita patrí iba do manželstva. Nie pred a ani mimo neho. Preniesli sexualitu mimo jej jediného prostredia, v ktorom sa môže naplno a prospešne vyjadriť, čím sa obrátila proti nim. Samotný sexuálny vzťah je exkluzívnym vzťahom muža a ženy vyhradeným pre manželstvo. Počas neho sa vylučuje oxytocín, prenesene označovaný za hormón lásky, vernosti, dôvery, vytvárania puta. Preto v manželstve, ktoré vzniklo na základe duchovného spojenia muža a ženy za účelom trvalého spoločného života a založenia rodiny, sa toto rozhodnutie umocňuje i sexuálnym vzťahom. Sexualita vyjadrená pred manželstvom znižuje schopnosť ju náležite vyjadriť v manželstve alebo dokonca môže vyústiť v nezáujem o vytvorenie manželstva. Nie je postavená na celoživotnej oddanosti a na dôvere a vernosti a následky takýchto povrchných vzťahov sa negatívne odrazia na schopnosti absolútne milovať v manželstve. Sexualita vyjadrená mimo neho - nevera - je zradou, prejavom egoizmu, nespoľahlivosti a nezodpovednosti, neváženia si seba a ani svojho partnera.

Verným sa človek nerodí, verným sa človek stáva. Nie uzavretím manželstva, ale rozhodnutím byť verným v manželstve. Príprava na vernosť v manželstve a zachovávanie vernosti v manželstve však nie je obmedzovaním. Je to úplná sloboda pre rozvíjanie svojho osobnostného potenciálu a schopnosti milovať pravou láskou a pre odovzdanie sa v manželstve jeden druhému v úplnej dôvere a istote. Táto príprava začína od malička a ak človek nedostáva výchovu v tomto duchu, nemá prečo považovať sexuálnu zdržanlivosť pred manželstvom a vernosť v manželstve za dôležitú. Manželstvo založené na vernosti a následne rodičovstvo má okrem iných zodpovedností veľmi dôležité poslanie - odovzdávať deťom odkaz sexuálnej zdržanlivosti pred manželstvom a vernosti v manželstve ako nevyhnutný predpoklad ich prípravy na verné manželstvo.

Vernosť v manželstve nie je prežitkom. Je nevyhnutným základom pre šťastné, zdravé a naplňujúce manželstvo a láskyplnú rodinu. Zdravú a prosperujúcu spoločnosť môžu vytvoriť iba takíto manželia a rodiny. Dajte svetu vedieť, že ste vernými manželmi, ktorí sú na to hrdí. Lebo na vernosti veľmi záleží.

____________________
Zmenené ( 11.10.2016 )
Hodnotenie čitateľov: / 0
SlabéVynikajúce 



< Pred.   Ďalšia >
spacer


spacer