spacer
Federácia rodín za mier a jednotu vo svete

Federácia rodín za mier a jednotu vo svete
predstavuje projekt

spacer
spacer
RODINA A SPOLOČNOSŤ
spacer
ISSN 1336-7765 (online)
ISSN 1336-7412 (tlač)
_________________________
Portál
Vydanie
Stiahnuť (pdf)

 
Federácia rodín (FFWPU) arrow Portál arrow Priamka plná uzlov

Priamka plná uzlov PDF Tlač E-mail
Vložil Administrator   
28.06.2015
____________________
Priamka plná uzlov

Lezie pavúk po sieti, pradie a tká, navíja priadzu, sem-tam člnok prehodí. Čaká... pletie uzly....

Občas, keď je hodina dejepisu, napadne mi čosi takéto. Nehovorím o obyčajných uzloch, ale o takých, čo sa uplietli na časovej priamke. Hnusné, krvavé, kruté, beznádejné a deprimujúce vojny a konflikty - to sú tie uzly! Čo ľuďom prinášajú? Beznádej, biedu, utrpenie, hlad, bolesť a smútok.

Kiežby celé dejiny boli iba o dobrých skutkoch ľudí! Bolo by príjemnejšie učiť sa o takýchto udalostiach. Nemám pravdu?

Čo keby neboli žiadne konflikty? Sudcovia, vojaci, policajti by prišli o prácu? No a na občianskej náuke a dejepise by sme nemali čo preberať?

Niektorí tvrdia, že celý svet je jedna rodina. Ja si myslím, že to je pekná myšlienka. Pozorujme vzťah rodičov a ich detí! Je postavený na sebaobetovaní a láske. Keby rodičia nemali taký postoj, boli by upriamení len na vlastnú kariéru a úspech. Rodina s deťmi by im v takom prípade iba zavadzala. Sebectvo by ich však obmedzilo. V takomto živote by sa nenašlo miesto pre budúcu generáciu. A práve to je tá pointa. Pretrvali sme preto, lebo sú ľudia, ktorí obetavo a všímavo žijú pre ostatných a ciele druhých uprednostňujú pred svojimi.

Toto platí aj na svetovej úrovni. Keďže rodina je základná stavebná jednotka sveta, vlastnosti ideálnej rodiny sú aj vlastnosťami sveta. Často to bolo podobne aj vo vojnách. Na pomoc slabšej strane prišla silnejšia, jeden národ pomáhal druhému. Ruky nemáme na to, aby sme ich schovali do vrecka, ale aby sme ich používali na pomoc druhým.

Pekným príkladom je aj situácia, keď nejaká krajina bojuje so zemetraseniami či inými prírodnými katastrofami. Aj vtedy sa nájdu štáty, ktoré sa ochotne a nezištne zapoja do poskytovania pomoci. Každá svojím spôsobom a podľa svojich možností.

To, či ľudstvo naďalej pretrvá, je aj v našich rukách, lebo opakom lásky nie je nenávisť, ale nezaujatosť. Ľudia, žime tak, aby sme na našej životnej priamke zanechali čo najmenej uzlov!

Albert Martinček
8. ročník, ZŠ Jelenec


Poznámka redakcie: Autor sa svojím článkom umiestnil v bronzovom pásme 8. ročníka celoslovenskej literárnej súťaže Hodžov novinový článok 2015 na tému: „Ako sa stalo, že sme pretrvali?“

____________________
Zmenené ( 14.09.2015 )
Hodnotenie čitateľov: / 0
SlabéVynikajúce 



< Pred.   Ďalšia >
spacer


spacer