spacer
Federácia rodín za mier a jednotu vo svete

Federácia rodín za mier a jednotu vo svete
predstavuje projekt

spacer
spacer
RODINA A SPOLOČNOSŤ
spacer
ISSN 1336-7765 (online)
ISSN 1336-7412 (tlač)
_________________________
Portál
Vydanie
Stiahnuť (pdf)

 
Federácia rodín (FFWPU) arrow Vydanie arrow Editoriál - Dobrovoľné otroctvo

Editoriál - Dobrovoľné otroctvo PDF Tlač E-mail
Vložil Administrator   
30.06.2014
____________________
Editoriál

Dobrovoľné otroctvo

Keby ste sa niekoho spýtali, či chce byť otrokom, tak by určite odpovedal, že nie. A pritom si ani nemusí uvedomovať, že ním v skutočnosti je. Samozrejme, nie v klasickom zmysle slova, ale že je od niečoho závislý.

Túto závislosť si je však veľmi ťažké uvedomiť a ešte ťažšie je zbaviť sa jej. Hlavne vtedy, ak sa človek domnieva, že žije v slobodnej spoločnosti a cíti sa byť slobodným preto, lebo môže mať čokoľvek, čo mu spoločnosť ponúka. No takáto sloboda je iba iluzórnou slobodou, ktorá môže viesť k závislosti od nej. Človeku je daná slobodná vôľa a preto má vždy možnosť voľby, no problémom býva to, že sa na základe tejto iluzórnej slobody rozhodne pre niečo, čo vedie jeho život do otroctva. Kedysi ľudia násilne zotročovali iných, teraz vytvorili systém pseudohodnôt, v honbe za ktorými sa zotročujú sami a ani si neuvedomujú, že sú otrokmi. Takto sa dobrovoľne a možno aj nevedomky stávajú otrokmi konzumizmu, popularity, slávy, kariéry, majetku, peňazí, módy, nakupovania, televízie, internetu, veštenia, jedla, alkoholu, cigariet, drog, promiskuity a iných povrchných alebo prehnaných túžob.

Preto pochopenie skutočnej podstaty a hodnoty života je poznaním, ktoré dokáže človeka vyslobodiť z otroctva pseudohodnôt a nasmerovať ho k pravým hodnotám v živote. Vyžaduje si to však vytrvalosť, sebadisciplínu a zodpovedný prístup. Aj keď to vyzerá, že sme svoj život „obmedzili“ iba na pravé hodnoty, vtedy sme skutočne slobodní a žijeme plnohodnotný život.

Miroslav Rybár

____________________
Zmenené ( 30.06.2014 )
Hodnotenie čitateľov: / 0
SlabéVynikajúce 



Ďalšia >
spacer


spacer