spacer
Federácia rodín za mier a jednotu vo svete

Federácia rodín za mier a jednotu vo svete
predstavuje projekt

spacer
spacer
RODINA A SPOLOČNOSŤ
spacer
ISSN 1336-7765 (online)
ISSN 1336-7412 (tlač)
_________________________
Portál
Vydanie
Stiahnuť (pdf)

 
Federácia rodín (FFWPU) arrow Stiahnuť (pdf) arrow Zásada siedma: Na zmysel a princípy orientovaný rodinný systém (časť tretia)

Zásada siedma: Na zmysel a princípy orientovaný rodinný systém (časť tretia) PDF Tlač E-mail
Vložil Administrator   
25.06.2013
____________________
Zásady šťastného rodinného života

Zásada siedma: Na zmysel a princípy orientovaný rodinný systém (časť tretia „Prispôsobenie štruktúr poslaniu a vzájomné učenie sa“)

V predchádzajúcich dvoch číslach sme sa zamerali na priblíženie dvoch kvalít rodinného systému zameraného na hľadanie zmyslu a vyššie princípy, ktoré sme prirovnali k pomyselnému koreňu a kmeňu rodiny. Prvou kvalitou bola spôsobilosť „byť vzorom“ a druhou bol „vzťah úcty a ohľaduplnosti“, ktorého podstatou je spôsobilosť sprevádzať druhého človeka jeho rastom a poskytovať mu rady a seba ako spoločníka.

V záverečnej časti rubriky „Zásady šťastného rodinného života“ dokreslíme pomyselný strom rodiny korunou, tvorenou konármi a listami. Konáre možno spojiť s kvalitou usporiadanosti či poriadku, v ktorom deti prirodzene v prostredí rodiny vyrastajú s dôverou k štruktúram, ktoré uspokojujú ich potreby lásky, istoty a bezpečia. Môžete byť vynikajúcim vzorom, môžete mať výborné vzťahy s členmi rodiny, môžete v rodine rozprávať o láske, zábave, spoločnom trávení voľného času, no ak pre rodinné aktivity neurobíte plán, potom vám na ceste bude stáť jedna veľká prekážka - neporiadok a nedostatok organizácie. Je to veľmi podobné akejkoľvek inej malej sociálnej skupine, ktorá má stanovené ciele, má istú kultúru, vzorce a normy správania, je motivovaná ku konaniu, no ak nemá svoju organizáciu a poriadok založený na kooperácii jej členov v dosahovaní cieľa, nebude úspešná a cieľ nedosiahne. K dosiahnutiu akéhokoľvek rodinného cieľa tiež potrebujeme plánovať, organizovať, rozdeľovať úlohy, spolupracovať na ich dosiahnutí a prežívať spoločnú radosť a uspokojenie z jeho dosiahnutia. Predstavte si, že vaším cieľom bude s partnerom milovať svoje deti, dať im veľa rodičovskej lásky, no na ceste k dosiahnutiu cieľa vám denne stojí veľa prekážok - množstvo práce, vlastné záujmy a podobne. Naplnenie aj takéhoto základného cieľa v rodine si vyžaduje precízne plánovanie a poriadok. Plánovaných tridsiatich minút denne strávených výlučne v zameraní dávania lásky a pozornosti dieťaťu je vysoko významným krokom v naplnení tohto cieľa. V trvaní týchto tridsiatich minút musí byť centrom vášho mikrokozmu dieťa a mali by ste byť naň absolútne koncentrovaní. Rovnaký princíp platí v zameraní sa na partnera či iného člena rodiny. Podstatné je plánovať čas tak pre rodinu ako celok, ako aj pre každého člena osobitne. Takéto prostredie je bázou pre vytvorenie vzájomnej dôvery členov rodiny, prináša uspokojenie potrieb a napĺňa členov rodiny láskou a spokojnosťou, vytvára silnú rodinnú štruktúru.

Listy predstavujú úroveň učenia a plody stromu sú reálnymi plodmi tohto učenia. Chvíle spoločného učenia sa - obohacovania poznania, rozvoja emocionálnej a sociálnej inteligencie, rozvoja múdrosti človeka vo všetkých jej aspektoch, sú najpodstatnejšími momentmi rodinného života, v ktorom prinášame základ pre dôležitú zmenu v živote druhého člena rodiny. Je to prvok rodinného života, v ktorom vaše úsilie o rozvoj druhého člena rodiny prináša spôsobilosť a možnosť efektívne žiť a využiť všetky vnútorné možnosti osobnostného rastu. Plodom takéhoto života zameraného na zmysel a princípy orientovaný rodinný systém je životná spokojnosť všetkých členov rodiny založená na vytvorení kvalitných sociálnych väzieb.

Prajem Vám, milí čitatelia časopisu, aby ste boli úspešní v uplatňovaní všetkých zásad, ktoré sme si v jednotlivých číslach priblížili, a ktoré majú potenciál byť zdrojom vášho šťastia ako aj šťastia vašich blízkych, ak ich zaradíte do každodenného programu vášho žitia.

spracovala doc. PaedDr. Marcela Verešová, PhD.


____________________
Zmenené ( 25.06.2013 )
Hodnotenie čitateľov: / 0
SlabéVynikajúce 



< Pred.   Ďalšia >
spacer


spacer