spacer
Federácia rodín za mier a jednotu vo svete

Federácia rodín za mier a jednotu vo svete
predstavuje projekt

spacer
spacer
RODINA A SPOLOČNOSŤ
spacer
ISSN 1336-7765 (online)
ISSN 1336-7412 (tlač)
_________________________
Portál
Vydanie
Stiahnuť (pdf)

 
Federácia rodín (FFWPU) arrow Vydanie arrow Príprava na manželstvo a rodičovstvo

Príprava na manželstvo a rodičovstvo PDF Tlač E-mail
Vložil Administrator   
25.06.2013
____________________
Pravá spoločnosť

Federácia rodín nie je organizáciou, ktorá existuje sama pre seba. Snaží sa iniciovať také kroky v spoločnosti, ktoré v nej nielen zvýšia povedomie o manželstve a rodičovstve, ale taktiež môžu viesť k zlepšeniu stavu manželstiev a rodín a života človeka ako takého. Tieto kroky sú súčasťou procesu smerujúceho k vytvoreniu pravej spoločnosti, ktorá je založená na morálnych a etických hodnotách prameniacich z pochopenia nezastupiteľnej hodnoty manželstva a rodičovstva pre život človeka a pre stav celej spoločnosti.

V tejto rubrike budeme prinášať podnety, ktoré by po náležitej príprave mohli byť zapracované do legislatívy a ktoré by odstránili diskrimináciu zodpovedných manželov a rodičov, pretože na následky vyplývajúce z nezodpovedného prístupu mnohých ľudí k manželstvu a rodičovstvu doplácajú predovšetkým tí zodpovední a v konečnom dôsledku celá spoločnosť.

Príprava na manželstvo a rodičovstvo
Aj keď sa to tak nemusí niekomu javiť, manželstvo nie je vyslovene súkromná a osobná vec. Je to taktiež spoločenská záležitosť, ktorá má obrovský dopad na celú spoločnosť. Na jej prítomnosť a taktiež na budúcnosť. Manželstvá písali históriu. Od manželstva závisí rodina, od rodiny spoločnosť. To, aký postoj zaujme človek k manželstvu a rodičovstvu, ovplyvňuje nielen jeho život, ale i jeho okolie a spoločnosť.

Postoj k manželstvu a rodičovstvu sa formuje u človeka už od narodenia v rodine, v ktorej vyrastá. Vo všeobecnosti sa formuje v tom prostredí, v ktorom vyrastá, pretože nanešťastie v súčasnom svete nie každé dieťa vyrastá v rodine. V určitom zmysle sa dá povedať, že tento formovací proces začína už od počatia. Vplyv stavu matky a okolia na plod zohráva v tomto procese významnú rolu.

Situácia v spoločnosti alarmujúco poukazuje na to, že ľudia vstupujú do manželstva nepripravení, nezrelí a nie sú schopní zvládnuť samotné manželstvo, nieto ešte rodičovstvo. Ako vyplýva z údajov Štatistického úradu SR (www.statistics.sk), v roku 2010 bolo uzavretých 25415 manželstiev, pričom sa rozviedlo 12015 manželských dvojíc. To znamená, že na 100 uzavretých manželstiev tak pripadlo 47 rozvodov. Hlavnou príčinou rozvodov je uvádzaná rozdielnosť pováh, názorov a záujmov, čo svedčí o plytkom a nezodpovednom prístupe k manželstvu. Je to smutná realita vzťahu nezrelých manželov, ktorý namiesto cesty upevňovania svojho vzťahu a budovania manželstva riešia svoje životné situácie útekom zo vzťahu. A v prípade manželov s deťmi si to najťažšie odnášajú deti, negatívny dopad rozvodu na ne je nespochybniteľný. Navyše rozvod dáva deťom zlý príklad v tom, že namiesto riešenia a prekonania problému je jednoduchšie od neho utiecť. Potom existuje vysoká pravdepodobnosť toho, že pokiaľ deti postihnuté rozvodom nestretnú vo svojom živote príklad fungujúceho manželstva, majú väčšie problémy vytvoriť trvalé manželstvo.

V súčasnosti neexistuje žiaden spôsob, ako minimalizovať pravdepodobnosť stroskotania uzatváraných manželstiev, pretože zosobášiť sa je veľmi jednoduché. Stačí splniť zákonom stanovené formálne podmienky a sobášu nestojí nič v ceste. Dokonca splodiť dieťa a stať sa biologickým rodičom je ešte jednoduchšie než zosobášiť sa. Na to, aby sa niekto stal rodičom, nepotrebuje splniť žiadne zákonné podmienky. Netreba na to ani žiadnu univerzitu, neriadený sexuálny pud sa o to postará. Tehotné tínedžerky to nanešťastie potvrdzujú. Z biologickej stránky je to veľmi jednoduchá záležitosť stať sa rodičom, ale to vôbec neznamená byť aj starostlivým rodičom a že dieťa bude vyrastať vo vhodných podmienkach.

Na druhej strane sú manželia, ktorí dieťa nemôžu mať a túžia si ho adoptovať. Realita je taká, že adopcie sú nesmierne komplikované. Je neskutočné, čím všetkým musí prejsť takýto bezdetný pár, aby splnil všetky adopčné podmienky a mohol si adoptovať dieťa. Aký to nepomer! Na jednej strane štát dbá na to, do akých pomerov sa adoptované dieťa môže dostať, no na druhej strane mu nezáleží na tom, do akých pomerov sa deti rodia. Splodiť dieťa do otrasných podmienok bez následnej zodpovednosti rodičov za ne nie je totiž žiaden problém. Ako môžu byť v takom prostredí zabezpečené základné práva dieťaťa? Štát vôbec neskúma situáciu manželov a pomery, do akých sa dieťa narodí. Až keď je najhoršie, situáciu začnú riešiť príslušné orgány. Nie je to už ale neskoro?

Niet pochýb o tom, že prevencia je účinnejšia a výhodnejšia než riešenie tragických následkov. Prečo potom štát nevyvíja aktivitu v tom, aby aj od budúcich manželov požadoval splniť určité kritériá, aby sa minimalizovala pravdepodobnosť rozvodu a príchodu detí do pre nich nevhodných podmienok? Ako si môžu ľudia vážiť manželstvo, keď ho môžu uzavrieť bez akejkoľvek námahy?

Manželmi sa stávame po uzavretí manželstva a rodičmi po narodení detí, no to z nás automaticky nerobí správnych manželov a rodičov. Manželstvo a rodičovstvo je určité umenie, ktorému sa však dá naučiť. Najlepšie od vlastných rodičov, no i zo strany odborníkov. Ak si predstavíme manželstvo ako auto, ktoré smeruje do určitého cieľa (založenie rodiny a výchova detí k morálnym a etickým hodnotám), tak prečo tak dôležité manželstvo nechať ľahkovážne riadiť tými, ktorí ledva dokážu zobrať zodpovednosť sami za seba, nie to ešte za manželstvo a rodičovstvo? Ak chceme riadiť auto, musíme zo zákona absolvovať autoškolu. Prečo neustanoviť povinnú prípravu na manželstvo a rodičovstvo, niečo ako manželstvoškolu? Stačí minimálna úprava a doplnenie Zákona o rodine, aby sa budúci manželia pripravovali prostredníctvom takejto manželskej a rodičovskej prípravy. Ak je človek ochotný investovať roky štúdia pre svoju kariéru, určite si nájde čas na to, aby sa venoval príprave na manželstvo a rodičovstvo, ktoré sú omnoho dôležitejšie.

Absolvovanie takejto prípravy by bolo podmienkou na samotné uzavretie manželstva a tým aj na príjem výhod, ktoré sú poskytované mladomanželom, na vyplácanie rôznych dávok súvisiacich s rodičovstvom a pod. Veď v súčasnosti nie je žiaden problém splodiť kvantum detí a žiť zo sociálnych dávok, pričom deti žijú v otrasných podmienkach. Okrem tejto podmienky v podobe prípravy by stálo na zváženie, či umožniť manželstvo alkoholikom, fajčiarom a užívateľom drog.

Spoločnosť má dostatok fundovaných odborníkov pre oblasť manželstva a rodičovstva, preto by nemal byť žiaden problém vytvoriť takýto program prípravy. Taktiež cirkvi by mohli prispieť svojimi skúsenosťami, hoci nanešťastie drvivá väčšina rozvedených manželstiev je spomedzi veriacich, ktorí by sa z podstaty svojej viery mali snažiť budovať harmonické manželstvo a vzorne vychovávať deti.

Prosperita spoločnosti je možná jedine vtedy, ak je spoločnosť založená na zodpovedných manželoch a rodičoch, ktorí hodnoty manželstva a rodičovstva odovzdávajú svojim deťom. Rodina má byť školou lásky a základných morálnych a etických hodnôt. Vytvorenie centier prípravy na manželstvo a rodičovstvo za účelom vedenia snúbencov k tomuto cieľu by bolo preto viac než efektívnym a zmysluplným vynaložením prostriedkov, pretože okrem prínosu pre snúbencov by to v konečnom dôsledku znamenalo nevyčísliteľný prínos pre celú spoločnosť.

Miroslav Rybár

____________________
Zmenené ( 25.06.2013 )
Hodnotenie čitateľov: / 2
SlabéVynikajúce 



< Pred.   Ďalšia >
spacer


spacer