spacer
Federácia rodín za mier a jednotu vo svete

Federácia rodín za mier a jednotu vo svete
predstavuje projekt

spacer
spacer
RODINA A SPOLOČNOSŤ
spacer
ISSN 1336-7765 (online)
ISSN 1336-7412 (tlač)
_________________________
Portál
Vydanie
Stiahnuť (pdf)

 
Federácia rodín (FFWPU) arrow Vydanie arrow Vy sa pýtate, my odpovedáme

Vy sa pýtate, my odpovedáme PDF Tlač E-mail
Vložil Administrator   
25.06.2013
____________________
Vy sa pýtate, my odpovedáme

Prečo sa namiesto výrazu Boh začalo používať spojenie Nebeský rodič?

Pod výrazom Boh sa chápe dokonalá a večne existujúca bytosť, ktorá stvorila kozmos. Chápanie a označovanie Boha sa časom vyvíjalo. V Starom zákone sa nachádza niekoľko označení, najznámejším je uvádzané Jahve ako meno Boha. Boh bol chápaný ako Pán.

V Novom zákone sa objavilo označenie „Nebeský otec“, čo na jednej strane priblížilo otcovský láskyplný aspekt Boha, no na druhej strane to predstavovalo iba polovičný pohľad na Boha. Ak existuje Nebeský otec, kde je Nebeská matka?

Treba si uvedomiť, že história bola v podstate patriarchálna a hierarchická. Ženy neboli vnímané za plnohodnotných ľudí ako muži. Používanie výrazu Nebeský otec nieslo v sebe túto patriarchálnu pečať histórie, pričom ženský, materinský aspekt Boha, je v mnohých cirkvách zaznávaný doteraz.

Označenie Boha ako Nebeského rodiča poukazuje na mužský a ženský aspekt život dávajúceho Boha a vyjadruje samotnú podstatu Božej lásky ako rodičovskej lásky. V súčasnosti vďaka Pravým rodičom začala doba, kedy Boh môže po dlhej histórii svojho utrpenia prezentovať svoju autoritu Rodiča ľudstva.

____________________
Zmenené ( 25.06.2013 )
Hodnotenie čitateľov: / 0
SlabéVynikajúce 



< Pred.   Ďalšia >
spacer


spacer