spacer
Federácia rodín za mier a jednotu vo svete

Federácia rodín za mier a jednotu vo svete
predstavuje projekt

spacer
spacer
RODINA A SPOLOČNOSŤ
spacer
ISSN 1336-7765 (online)
ISSN 1336-7412 (tlač)
_________________________
Portál
Vydanie
Stiahnuť (pdf)

 
Federácia rodín (FFWPU) arrow Vydanie arrow 19 - 01/2013 arrow Editoriál - Vytvorenie pravej spoločnosti

Editoriál - Vytvorenie pravej spoločnosti PDF Tlač E-mail
Vložil Administrator   
25.06.2013
____________________
Editoriál

Vytvorenie pravej spoločnosti

Ľudia od nepamäti snívajú o stratenom raji, o ideálnej spoločnosti, ktorá sa pričinením našich prvých predkov nevytvorila. Počas histórie sa objavovali rôzne utopické teórie o vytvorení takejto spoločnosti, ktoré však z rôznych dôvodov nemali šancu presadiť sa natrvalo. Predovšetkým preto, lebo ignorovali skutočnú hodnotu života človeka a jeho účel existencie.

V ľuďoch je zakorenená túžba po poznaní, ktorá ich ženie k odhaľovaniu podstaty kozmu, človeka a života. Zistené poznanie je hnacím motorom snahy o vytvorenie spravodlivej, eticky a morálne založenej spoločnosti, ktorá by stála na princípoch vzájomnej spolupráce a prosperity. Spoločnosti, ktorá by sa nedelila na pravicu a ľavicu, kapitalizmus a komunizmus, demokraciu a totalitu, ubližujúcich a trpiacich, a ktorá si bude vážiť poctivosť, čestnosť a slušnosť.

Takúto pravú spoločnosť možno vytvoriť iba na jasných a univerzálnych hodnotách platných pre všetkých ľudí rovnako. Avšak nestane sa to nejakým zázračným príchodom spasiteľa z neba, ale iba cieľavedomým úsilím ľudí presadiť tieto hodnoty v spoločnosti a aplikovať ich vo svojom živote.

Sú veci, ktoré ako ľudia nedokážeme uskutočniť. Napríklad žiť bez kyslíka, vody, jedla, lebo je to v rozpore s podstatou našej existencie. Sme ľudia a vznikli sme za iným účelom, ktorý je v našich silách a možnostiach naplniť ho. Naším účelom života je vytvoriť láskyplné rodiny a tým svet bez násilia a utrpenia. No závisí to iba od nás. Boh to za nás nemôže urobiť, pretože to je jedine našou zodpovednosťou. Boh nám môže iba ukázať spôsob, ako to dosiahnuť, no my sa musíme rozhodnúť, že to vykonáme.

Miroslav Rybár

____________________
Zmenené ( 25.06.2013 )
Hodnotenie čitateľov: / 0
SlabéVynikajúce 



Ďalšia >
spacer


spacer