spacer
Federácia rodín za mier a jednotu vo svete

Federácia rodín za mier a jednotu vo svete
predstavuje projekt

spacer
spacer
RODINA A SPOLOČNOSŤ
spacer
ISSN 1336-7765 (online)
ISSN 1336-7412 (tlač)
_________________________
Portál
Vydanie
Stiahnuť (pdf)

 
Federácia rodín (FFWPU) arrow Vydanie arrow Ranné obdobie života (časť druhá)

Ranné obdobie života (časť druhá) PDF Tlač E-mail
Vložil Administrator   
21.12.2012
____________________
Rodina, manželstvo a rodičovstvo

Ranné obdobie života
(časť druhá „Puto“)

V druhej polovici prvého roka života dieťatka dochádza k jeho ďalšiemu intenzívnemu rozvoju. Posun v emóciách sa prejaví najmä diferencovaním úzkosti a strachu. Jedným z dôležitých signálov normálneho vývoja je objavenie sa strachu z cudzích ľudí a neznámych situácií, približne v 7.-8. mesiaci, potom ako začne rozlišovať medzi známymi a neznámymi ľuďmi a odlišuje matku. Následne približne v 8.-9. mesiaci sa objaví separačná úzkosť - strach z opustenia matkou, ktorá je v tomto veku súčasť prirodzeného procesu rastu.

Separačná úzkosť sa prejavuje tým, že dieťa ťažko zvláda vzdialenie sa od matky. Dieťa sa začne obracať smerom k svetu so snahou preskúmať ho. V tomto období si zároveň začína uvedomovať, že s matkou netvorí jeden celok, ale je od nej oddelenou bytosťou. Bojuje medzi túžbou po samostatnom objavovaní sveta a zároveň s túžbou byť v bezpečí u svojej matky. Je to dôkazom o nadviazaní dôležitého bezpečného vzťahu s matkou, naopak absencia separačnej úzkosti alebo nezvyčajné prejavy môžu svedčiť o neistej väzbe - nedostatočnom pute.

Prejavy úzkosti môžu byť spočiatku veľmi intenzívne, dieťa nechce matku stratiť z dohľadu ani na chvíľočku, hľadá ju, stále chce cítiť jej fyzickú blízkosť, ťažšie zaspáva. Môže odmietať byť v náručí iných, hoci aj známych osôb. Intenzita a prejavy sú individuálne a závisia od osobnosti a temperamentu dieťaťa. Je vhodné dieťa zbytočne nestresovať v snahe zoceliť ho, či posilniť, ale naopak, poskytnúť mu dostatok telesnej blízkosti a naplniť tak jeho potrebu bezpečia. Nevystavovať ho zbytočne častej a dlhej neprítomnosti matky. Keď matka musí odísť a dieťa nechať v opatere iných ľudí, stáva sa, že v snahe nestresovať ho svojim odchodom radšej nenápadne odíde. Dieťa to zaťažuje, potvrdzuje mu to, že matka môže kedykoľvek zmiznúť. Zvyšuje to jeho obavy a môže to vyústiť až do paniky pri každom zdanlivom matkinom odchode. Vhodnejšie je sa s dieťaťom riadne a krátko rozlúčiť a pri príchode sa zvítať.

Môže to byť pre rodinu náročné obdobie, ktoré však čoskoro pominie vďaka kognitívnemu a emocionálnemu vývoju podporenému správnym prístupom rodičov. Dieťa postupne zistí, že matka stratením sa z dohľadu neprestane existovať, a že sa vráti - získa poznanie o trvalosti a kontinuite jej existencie. V citovo stabilnom vrelom vzťahu sa úzkosť dieťaťa postupne zníži. Naplní sa potreba bezpečia, čo prispeje k výraznej spokojnosti dieťatka, k psychickej odolnosti v budúcnosti a povedie k radostnému spoznávaniu okolitého sveta a vzťahov.

Skúsenosti z prvého roka života teda môžu poskytnúť základ, na ktorom sa neskôr vyvíjajú postoje, vlastnosti, schopnosti a sebahodnotenie. Dojčenský vek je fázou, v ktorej dieťa na základe svojich skúseností získava základnú dôveru alebo nedôveru vo svet. Ak malo dieťa v tomto období zlú skúsenosť, silné pozitívne skúsenosti v jeho ďalšom vývoji majú silu tento nedostatok napraviť. Záleží tu aj na dispozíciách dieťaťa, nakoľko je odolné a schopné zvládať záťažové vplyvy. Zväčša prvou osobou, ktorá môže kompenzovať neuspokojivé správanie matky alebo jej neprítomnosť, býva otec. Srdečný a citlivý otec môže nahradiť chýbajúcu skúsenosť alebo nahradiť matku.

Otec zastáva významnú rolu. Je oporou pre matku, ktorá musí nájsť rovnováhu vo vzťahu s dieťaťom, čiže prijateľne uspokojovať potreby dieťaťa a aj svoje vlastné tak, aby sa obaja cítili dobre. Spokojná matka môže dobre plniť svoju materskú rolu, avšak dlhodobá frustrácia prenáša matkine napätie na dieťa a takáto matka ťažko funguje ako zdroj citovej istoty.

Otcovia sa k deťom správajú zväčša inak ako matky. Nezabezpečujú im zvyčajne základnú starostlivosť ako kŕmenie, kúpanie, prebaľovanie a podobne. Nepredstavujú základnú skúsenosť, ale nadväzujú na matku. Viac sa s deťmi hrajú a ich spôsob hry býva ráznejší, aktívnejší, preferujú pohybové hry. Deti môžu vďaka nim získať novú skúsenosť. Otec obrazne povedané „vynáša dieťa do sveta“ a následne ho vracia do bezpečného náručia matky. Istý a bezpečný vzťah s oboma rodičmi predstavuje pre dieťa optimálny variant.

Mgr. Dana Leka


Pokračovanie v budúcom čísle.

____________________
Zmenené ( 21.12.2012 )
Hodnotenie čitateľov: / 0
SlabéVynikajúce 



< Pred.   Ďalšia >
spacer


spacer