spacer
Federácia rodín za mier a jednotu vo svete

Federácia rodín za mier a jednotu vo svete
predstavuje projekt

spacer
spacer
RODINA A SPOLOČNOSŤ
spacer
ISSN 1336-7765 (online)
ISSN 1336-7412 (tlač)
_________________________
Portál
Vydanie
Stiahnuť (pdf)

 
Federácia rodín (FFWPU) arrow Portál arrow Editoriál - Kríza manželstva

Editoriál - Kríza manželstva PDF Tlač E-mail
Vložil Administrator   
12.08.2012
____________________
Editoriál

Kríza manželstva

Zovšadiaľ sa na nás sypú štatistiky o rozpade manželstiev. Ľudia sú voči tomu už takí apatickí, že to berú ako normálnu súčasť života. Kedysi bol však rozvod neprípustný a neakceptovateľný. Z jedného extrému do druhého. Nebolo by ale lepšie, keby k rozvodom vôbec nedochádzalo?

Bolo by preto zaujímavé vedieť, v koľkých manželstvách z tých, čo sa rozpadli, nemali manželia do manželstva sexuálny vzťah. Niekto môže pochybovať, či také manželstvá vôbec existujú. Tým sa natíska konštatovanie, že čím sexuálne uvoľnenejšie je správanie pred manželstvom, tým je väčšia pravdepodobnosť jeho rozpadu.

Iným problémom je to, že na uzavretie manželstva v podstate stačí dosiahnuť dospelosť. Avšak to ešte nemusí znamenať aj pripravenosť na manželstvo. A aký má význam uzatvárať manželstvo bez prípravy? Ani vodičák sa nedáva len tak. Nemali by existovať aj nejaké skúšky na manželstvo namiesto manželstiev na skúšku?

Domnievam sa, že vysoká rozvodovosť súvisí s tým, že si ľudia manželstvo náležite nevážia a neuvedomujú si vážnosť manželského sľubu naplniť ho. Asi je to v povahe človeka, ak sa k niečomu ľahko dostane, neváži si to. Ak by manželstvo malo pre ľudí veľkú hodnotu, určite by urobili všetko preto, aby v ňom žili celý život. Preto ak by bolo manželstvo a následne rodina vnímané ako jediná možnosť naplniť zmysel svojho života, určite by bolo tým najcennejším v živote človeka.

Spoločnosť by mala dávať väčší dôraz na to, aby ľudia vstupovali do manželstva pripravení, inak sa situácia s rozvodovosťou nezmení. Aby manželstvo bolo skutočnou spoločenskou hodnotou, nie iba kusom papiera.

Miroslav Rybár

____________________
Zmenené ( 12.08.2012 )
Hodnotenie čitateľov: / 0
SlabéVynikajúce 



Ďalšia >
spacer


spacer