spacer
Federácia rodín za mier a jednotu vo svete

Federácia rodín za mier a jednotu vo svete
predstavuje projekt

spacer
spacer
RODINA A SPOLOČNOSŤ
spacer
ISSN 1336-7765 (online)
ISSN 1336-7412 (tlač)
_________________________
Portál
Vydanie
Stiahnuť (pdf)

 
Federácia rodín (FFWPU) arrow Vydanie arrow 15 - 01/2011 arrow Zásada piata: Tri kvality ako základ dobrého ovzdušia a spolupráce v rodine

Zásada piata: Tri kvality ako základ dobrého ovzdušia a spolupráce v rodine PDF Tlač E-mail
Vložil Administrator   
28.12.2011
____________________
Zásady šťastného rodinného života

Zásada piata: Tri kvality ako základ dobrého ovzdušia a spolupráce v rodine

V zásade piatej prepájame tri samostatné kvality, ktoré sú nevyhnutné pre to, aby rodina vytvorila kvalitné spoločenské ovzdušie a synergiu. Predstavte si rodinu ako riadiacu kabínu elektrárne. Ak by v nej panoval nepokoj, súperenie, hádky, roztržky či napätie, jednoznačne by to ohrozovalo chod tejto elektrárne a v konečnom dôsledku by to ohrozilo nielen všetkých riadiacich členov, ale aj ostatných v dosahu mnohých kilometrov. Členov rodiny možno prirovnať k členom tejto riadiacej kabíny.

Prvá kvalita, významná pre vybudovanie dobrej klímy pre fungovanie všetkých členov rodiny, vychádza z vízie toho, že vyhrať má každý. V situácii, kedy máme v rodine opozičné názory na riešenie nejakej veci alebo prichádza ku konfrontácii, stačí, ak bude aspoň jeden zo zúčastnených rozmýšľať spôsobom, že vyhrať by mali obaja, respektíve všetci. Táto čarovná zmena postoja založená na osobnom presvedčení o účelu celku je základom pre spoluprácu, bez ktorej by dobrá klíma v rodine nemohla byť vytvorená.

K tomu, aby sa toto rozhodnutie o výhre oboch, respektíve všetkých, pretransformovalo do vyššej úrovne, je nevyhnutné, aby ten, ktorý sa k tomuto rozhodnutiu a postoju „výhry oboch“ dostal, začal ako prvý hľadať porozumenie. V praktickej podobe to znamená, aby dotyčný člen rodiny začal hľadať cestu a formu, ako vyhovieť potrebám, záujmom, starostiam toho druhého. Cestou je teda najprv sa snažiť porozumieť a až potom hľadať porozumenie pre seba, pre vlastné potreby, teda byť pochopený. V uvedenej kvalite sa skrýva schopnosť vystúpiť z vlastného prežívania, opustiť ho a vstúpiť do srdca, myslenia a komplexného prežívania toho druhého.

Cieľovým výsledkom alebo treťou kvalitou je synergia, ktorá je ovocím predchádzajúcich dvoch kvalít. Je to zisk zameraný na spoločné nové riešenie - tretia cesta, ku ktorému sa dopracuje rodina alebo jej dvaja členovia spoločne. Vytráca sa tu aspekt „je to po mojom“ alebo „je to po tvojom“, ale vzniká lepší a kvalitatívne vyšší spôsob riešenia či pristúpenia k vzniknutej situácii. Táto tretia kvalita, dôležitá pre vybudovanie dobrého ovzdušia v rodine, si ale na rozdiel od predchádzajúcich dvoch nevyhnutne vyžaduje aktivitu oboch. Jej podstatou je tvorivý prístup k výsledku založený na spôsobe myslenia, cítenia a porozumenia, ktorý je prospešný pre oboch, ku ktorému ste sa dopracovali pri tvorbe predchádzajúcich dvoch kvalít. Podstatou synergie je spolupráca, súčinnosť, spolupôsobenie, spoluovplyvňovanie smerujúce k jednému výkonu, jednému aktu, jednému konečnému produktu alebo cieľu.

Tieto tri kvality sú zároveň tromi krokmi, ktoré v postupnosti, ako sme ich uviedli, predstavujú zdanlivý postup od rozdelenia ku vzájomnému splynutiu na vyššej úrovni, vedú k tomu najúžasnejšiemu čaru rodiny - k schopnosti vytvárať niečo spoločne, prinášať také pohľady, riešenia a myšlienky, ktoré prekročia rozmer individuálneho myslenia a tvorby. Tieto tri kvality vytvárajú pre členov rodiny aj špeciálny bonus, ktorým je morálna autorita vznikajúca spojením vzájomnej úcty, rešpektovania prežívania toho druhého, porozumenia a tvorivej spolupráce. Tieto kvality prekračujú hranicu kvality vzťahov a predstavujú podstatu rodiny, ktorá je posunom od osobného Ja k rodinnému alebo spoločnému My.

spracovala doc. PaedDr. Marcela Verešová, PhD.


Pokračovanie v budúcom čísle.

____________________
Zmenené ( 28.12.2011 )
Hodnotenie čitateľov: / 0
SlabéVynikajúce 



< Pred.   Ďalšia >
spacer


spacer