spacer
Federácia rodín za mier a jednotu vo svete

Federácia rodín za mier a jednotu vo svete
predstavuje projekt

spacer
spacer
RODINA A SPOLOČNOSŤ
spacer
ISSN 1336-7765 (online)
ISSN 1336-7412 (tlač)
_________________________
Portál
Vydanie
Stiahnuť (pdf)

 
Federácia rodín (FFWPU) arrow Vydanie arrow 15 - 01/2011 arrow Editoriál - Kto je zmanipulovaný?

Editoriál - Kto je zmanipulovaný? PDF Tlač E-mail
Vložil Administrator   
28.12.2011
____________________
Editoriál

Kto je zmanipulovaný?

Istého času som sa zúčastnil prednášky na tému negatívneho vplyvu „siekt“ na človeka. Prednáška bola vedená zo psychologického hľadiska, a samozrejme, čo je škodlivé, je škodlivé, akurát je zaujímavé, že práve tie sekty sú vždy škodlivé. Niektoré prípady boli vykreslené veľmi drasticky, no skôr by som povedal, že za uvádzané následky ani tak neboli zodpovedné dotyčné sekty, ako naivnosť jednotlivých ľudí. Nechcem to však zľahčovať, ale ak niekto precení svoje schopnosti, kto za to môže? To je ako keď sa propaguje blahodarnosť plávania a niekto sa tým až tak nadchne, že ide hneď robiť niečo pre svoje zdravie, pričom z nadšenia zabudne, že nevie plávať a utopí sa. A potom je na vine propagátor plávania.

Ale nie tomuto sa chcem venovať. Zarazila ma tam iná vec. Prítomná novinárka chcela silou-mocou od prednášajúceho potvrdenie, že istá skupina je sektou. Prednášajúci jej vysvetlil, že tú skupinu nevníma ako sektu, no ona argumentovala istým odborníkom, ktorý tvrdí, že to je sekta. Z toho odborníka sa neskôr vykľul bývalý člen dotyčnej skupiny, ktorý proti nej nemal žiadne výhrady dovtedy, pokiaľ nebol deprogramovaný. Potom sa začal živiť podobnou činnosťou a aby dodal váhu svojim tvrdeniam a skutkom, tak dodatočne vyštudoval psychológiu. A takýto a podobní „odborníci“ produkujú tony očividných nezmyslov, ktorým ale mnohí uveria, pretože oni sú pre nich akoby takými informačnými „guruami“, ktorých informácie sú nekriticky prijímané a šírené ďalej ako pravdivé.

Zvyčajne sa hovorí, ako sekty manipulujú ľuďmi. Uvedomujú si však ľudia, ktorí informácie plné očividných nezmyslov o nich a iných témach nekriticky prijímajú a veria im, že vlastne oni sú zmanipulovaní?

Miroslav Rybár

____________________
Zmenené ( 28.12.2011 )
Hodnotenie čitateľov: / 0
SlabéVynikajúce 



Ďalšia >
spacer


spacer