spacer
Federácia rodín za mier a jednotu vo svete

Federácia rodín za mier a jednotu vo svete
predstavuje projekt

spacer
spacer
RODINA A SPOLOČNOSŤ
spacer
ISSN 1336-7765 (online)
ISSN 1336-7412 (tlač)
_________________________
Portál
Vydanie
Stiahnuť (pdf)

 
Federácia rodín (FFWPU) arrow Vydanie arrow Editoriál - Čo je správne a čo nie?

Editoriál - Čo je správne a čo nie? PDF Tlač E-mail
Vložil Administrator   
28.12.2010
____________________
Editoriál

Čo je správne a čo nie?

V minulom čísle som písal o tolerancii, kde som vyjadril názor o tolerancii iba toho správneho. Avšak tým sa hneď objavila pálčivá otázka, čo je teda správne a čo nie. Dilema, ktorá pravdepodobne trápi ľudstvo od svojho počiatku, pričom každý ma na to svoj názor. Niekto, že správne je iba to, čo hlása tá „moja“ cirkev, alebo iba to, čo hlásajú vedci. Alebo čo povie môj politik, na čom sa dohodne väčšina, poprípade to, čo ja považujem za správne. Atď.

Takto by sme sa však ďaleko nedostali. Sme ľudia a preto niečo, čo je správne, by malo byť univerzálne správne. Preto si myslím, že odpoveď na túto otázku veľmi úzko súvisí s poznaním. Sledujúc históriu môžeme vidieť, ako sa poznanie v rôznych obdobiach vyvíjalo a rozvíjalo, respektíve sa strácalo. A taktiež ako poznanie bolo hybnou silou zmien. Čo je však poznanie? V tomto zmysle by som povedal, že sú to objektívne fakty platné bez ohľadu na to, čo si o tom ľudia myslia. Napríklad Zem obieha okolo Slnka bez ohľadu na to, či niekto tvrdí, že to Slnko obieha okolo Zeme.

Avšak dospieť k poznaniu je len polovica cesty. Mať poznanie ešte neznamená, že človek aj správne koná. Napríklad takí fajčiari, alkoholici, narkomani, promiskuiťáci a podobní, zdravie i ducha si ničiaci jedinci, dobre vedia, že to škodí nielen ich zdraviu, no i napriek tomu to robia. Ja by som takýto spôsob správania nazval primitivizmom, ako doplnok k významom tohto slova, ktoré uvádzajú rôzne slovníky.

Domnievam sa, že nie je veľmi ťažké zistiť, čo je správne a čo nie. Ťažšie je ale rozhodnúť sa žiť správne. Preto sa snažme rozumom i srdcom prísť k poznaniu a žiť podľa neho.

Miroslav Rybár

____________________
Zmenené ( 28.12.2010 )
Hodnotenie čitateľov: / 0
SlabéVynikajúce 



Ďalšia >
spacer


spacer