spacer
Federácia rodín za mier a jednotu vo svete

Federácia rodín za mier a jednotu vo svete
predstavuje projekt

spacer
spacer
RODINA A SPOLOČNOSŤ
spacer
ISSN 1336-7765 (online)
ISSN 1336-7412 (tlač)
_________________________
Portál
Vydanie
Stiahnuť (pdf)

 
Federácia rodín (FFWPU) arrow Portál arrow Editoriál - Hodnoty verzus pseudohodnoty?

Editoriál - Hodnoty verzus pseudohodnoty? PDF Tlač E-mail
Vložil Administrator   
30.12.2009
____________________
Editoriál

Hodnoty verzus pseudohodnoty?

Keď v Holandsku začiatkom 17. storočia zúrila tulipánová horúčka, ak niekto nemal tulipány, bol spoločensky takmer odpísaný. Ľudia sa vrhli do tulipánového šialenstva a keď bublina praskla, zistili, že nič nemajú.

Počas celej histórie môžeme vidieť, že sa ľudia ženú za niečím, čo pokladajú za hodnotné a v tom lepšom prípade časom zistia, že to nemalo vôbec žiadnu hodnotu. Presnejšie povedané, nemalo to tú skutočnú, pravú hodnotu. To, čo bolo kedysi považované za hodnotné, je dnes smiešne. Čo je dnes považované za hodnotné, bude na smiech v budúcnosti. Je smutné, že takéto relatívne hodnoty, pseudohodnoty, ovplyvňujú životy nielen jednotlivých ľudí, ale aj celé národy, svet. Honba za ziskom, majetkom, kariérou, mocou, slávou spôsobila už nejednu krízu, rozvrátila spoločnosti, viedla k vojnám.

Veru nie je všetko zlato, čo sa blyští. Nie všetko, čo je moderné, propagované, žiadané, je hodnotné. Nie všetko, čo je presadzované zákonmi, je správne. Čo má potom v živote skutočnú hodnotu? Tú absolútnu, ničím neotrasiteľnú hodnotu? Malo by to byť niečo, čo súvisí s podstatou života, s hodnotou života. Vtedy, keď si skutočne môžeme povedať, že náš život má hodnotu bez ohľadu na dobu a okolnosti.

Osobne sa domnievam, že je to čistota, ktorú si prinesú snúbenci do manželstva. Je to vzájomná vernosť manželov. Je to manželstvo, rodina, deti, láska v rodine. Toto sú skutočné hodnoty. Je smutné, že niektorí ľudia pred manželstvom a rodinou uprednostnia iné veci. Odmietajú tak niečo, čo dáva životu zmysel. Bez rodiny nemá život zmysel a bez zmyslu života človek nemôže byť šťastný.

Miroslav Rybár

____________________
Zmenené ( 30.12.2009 )
Hodnotenie čitateľov: / 6
SlabéVynikajúce 



Ďalšia >
spacer


spacer