spacer
Federácia rodín za mier a jednotu vo svete

Federácia rodín za mier a jednotu vo svete
predstavuje projekt

spacer
spacer
RODINA A SPOLOČNOSŤ
spacer
ISSN 1336-7765 (online)
ISSN 1336-7412 (tlač)
_________________________
Portál
Vydanie
Stiahnuť (pdf)

 
Federácia rodín (FFWPU) arrow Vydanie arrow 8 - 02/2007 arrow Editoriál

Editoriál PDF Tlač E-mail
Vložil Administrator   
30.12.2007
____________________
Editoriál

Človeče zvyknuteľný

Hovorí sa, že človek si zvykne aj na šibenicu. Na jednej strane to svedčí o vysokej adaptačnej schopnosti človeka prežiť aj v ťažkých situáciách, no na druhej strane to hovorí o tom, že nemá záujem o odstránenie tejto šibenice.

Boli časy, kedy si ľudia nemuseli zamykať dvere a obávať sa, že ich niekto vykradne za bieleho dňa. Boli časy, keď sa človek na ulici nemusel obávať toho, že ho niekto zabije preto, že inak vyzerá. Áno, časy sa menia, ale to neznamená, že biele má byť čiernym.

Kedysi ľudia páchali nemorálnosti a uvedomovali si to. V súčasnosti ľudia páchajú nemorálnosti a žijú v tom, že je to normálne. Kedysi bol rozvod spoločensky neakceptovanou a odsudzovanou udalosťou. V súčasnosti je dokonca módne počítať z rozvodom a žiť v manželstve dovtedy, pokiaľ to manželov neprestane baviť. Kedysi bola nevera odsudzovaná a i trestaná. Dnes sa odporúča, že treba neveru tolerovať a dokonca viaceré manželské páry poriadajú párty, na ktorých si vymieňajú partnerov za účelom sexuálneho vzťahu.

Človek je naozaj zvláštny tvor. Zvykne si páchať nespravodlivosť i znášať nespravodlivosť, zvykne si klamať i veriť lžiam, zvykne si podvádzať a byť podvádzaný, zvykne si spôsobovať utrpenie a znášať utrpenie.

Hovorí sa, že svet je zlý. Ale svet je iba taký, aký sme si ho vytvorili. Ak si zvykneme na to, že svet je zlý a že je to normálne, tak ťažko potom očakávať, že bude lepší.

Neviem, na čo si budeme musieť ešte zvyknúť, no ja by som si chcel zvyknúť na to, že na svete nebudú vojny, náboženský fanatizmus, vraždy, lúpeže, drogy, hlad, znečistené prostredie, rozvody, mimomanželský sex, pornografia ... Chcel by som si zvyknúť na to, že človek bude človekom. A na čo by ste si chceli zvyknúť Vy?

Miroslav Rybár

____________________
Zmenené ( 30.12.2007 )
Hodnotenie čitateľov: / 0
SlabéVynikajúce 



Ďalšia >
spacer


spacer