spacer
Federácia rodín za mier a jednotu vo svete

Federácia rodín za mier a jednotu vo svete
predstavuje projekt

spacer
spacer
RODINA A SPOLOČNOSŤ
spacer
ISSN 1336-7765 (online)
ISSN 1336-7412 (tlač)
_________________________
Portál
Vydanie
Stiahnuť (pdf)

 
Federácia rodín (FFWPU) arrow Vydanie arrow 7 - 01/2007 arrow Editoriál

Editoriál PDF Tlač E-mail
Vložil Administrator   
01.11.2007
____________________
Editoriál

Tradície verzus život?

Pravdepodobne celou históriou ľudstva sa prelínajú nejaké tradície, či už ako pripomienka nejakých významných udalostí, ako reakcia na kolobeh života v prírode alebo v ľudskej spoločnosti, alebo ako dopad nejakej filozofie, ideológie, vierovyznania. Niektorí lipnú na tradíciách až do takej miery, že podľa nich sa ľudia musia nevyhnutne nimi riadiť, aj keď nie sú opodstatnené. Iní ich úplne ignorujú. Niektoré tradície sú spoločné ľuďom bez ohľadu na ich rasu, vierovyznanie, národnosť, iné dokonca rozdeľujú mnohé kultúry. Majú tradície vôbec nejaký zmysel a význam pre človeka?

Kedysi som sa stretol s príbehom, v ktorom sa pýtali jednej gazdinky, prečo zakaždým pečie jedno kura v dvoch pekáčoch, aj keď ho môže piecť v jednom. Odvetila, že to tak robila jej mama. Opýtali sa jej mamy, prečo to tak robila, a ona povedala, že to tak robila jej mama. Keď sa spýtali jej mamy, tá na túto otázku povedala, že nemala taký veľký pekáč, aby mohla dať kura piecť v jednom.

Má opodstatnenie veľkonočná šibačka a oblievačka, keď do určitej miery dehonestuje ženy? Je správna tradícia celibátu, keď je v rozpore s právom na rodinu? Je správna tradícia obriezky chlapcov a dievčat, mužov a žien? Je vhodná tradícia prepichovania uší narodeným dievčatkám? Má význam taká tradícia, ktorá je prejavom nevedomosti našich predkov a povier?

Ak sú tradície proti človeku, sú potom obmedzujúce, dokonca i deštruktívne. Tradícia má v človeku umocňovať to najlepšie z neho a povznášať spoločnosť. Nie človek má slúžiť tradícii, ale tradícia má slúžiť človeku. Keď si človek uvedomí svoju podstatu pochádzajúcu od Boha, pochopí, že jediná tradícia, ktorá je nadčasová a univerzálna, je tradícia rodiny založenej na manželstve jedného muža a jednej ženy v centre s Božou láskou.

Miroslav Rybár

____________________
Zmenené ( 01.11.2007 )
Hodnotenie čitateľov: / 0
SlabéVynikajúce 



Ďalšia >
spacer


spacer