spacer
Federácia rodín za mier a jednotu vo svete

Federácia rodín za mier a jednotu vo svete
predstavuje projekt

spacer
spacer
RODINA A SPOLOČNOSŤ
spacer
ISSN 1336-7765 (online)
ISSN 1336-7412 (tlač)
_________________________
Portál
Vydanie
Stiahnuť (pdf)

 
Federácia rodín (FFWPU) arrow Vydanie arrow 6 - 02/2006 arrow Význam manželstva

Význam manželstva PDF Tlač E-mail
Vložil Administrator   
26.12.2006
____________________
Význam manželstva

Pre niektorých ľudí je rodina založená na manželstve jedného muža a jednej ženy (ďalej ako manželstvo) zmyslom existencie a najvhodnejším prostredím harmonického rozvoja jednotlivca a spoločnosti. Pre iných je nemanželské spolužitie alebo slobodné rodičovstvo rovnocennou, ak nie preferovanejšou alternatívou spôsobu života. Avšak nielen životná skúsenosť, ale aj odborné výskumy potvrdzujú nenahraditeľný význam manželstva pre jednotlivca, rodinu a spoločnosť. Prinášame Vám ďalšie výsledky rozsiahlej štúdie týkajúcej sa manželstva.

Manželstvo a duševné zdravie a citové rozpoloženie
1. Deti, ktorých rodičia sa rozvádzajú, majú vyššie riziko vzniku psychologických problémov a duševných chorôb
Rozvod rodičov je zvyčajne pre deti príčinou značných citových problémov a zvyšuje riziko vzniku vážnych duševných chorôb. Tieto riziká vzniku duševných problémov sa po rozvode nestrácajú. U detí pretrváva vyššie riziko vzniku depresií a duševných chorôb, čo sa môže neskôr prejaviť následkom zhoršených výsledkov v škole, vlastných manželských problémov, rizika vlastného rozvodu, a ekonomických problémov. Psychologický dopad rozvodu je rôzny v závislosti od konkrétneho konfliktu medzi rozvádzajúcimi sa rodičmi. Keď je tento konflikt výrazný a trvalý, a navyše násilného charakteru, deti zo psychologického hľadiska po rozvode skôr získajú. Avšak ukazuje sa, že väčšina rozvodov sa udeje v prípade málokonfliktného vzťahu medzi rodičmi, ktorý sa dal riešiť.

2. Rozvod významne zvyšuje riziko samovraždy
Vysoká miera rozdrobenosti rodiny súvisí s vyšším rizikom spáchania samovraždy ako v prípade dospelých, tak i v prípade dospievajúcich. Muži a ženy po rozvode majú v porovnaní s mužmi a ženami žijúcimi v manželstve viac než dvakrát vyššiu mieru pokusov spáchania samovraždy. Aj keď ženy majú všeobecne nižšiu mieru spáchaných samovrážd, v prípade vydatých žien je menej pravdepodobné, že spáchajú samovraždu, než rozvedené alebo nikdy nevydaté ženy. V druhej polovici 20. storočia sa v prípade tínedžerov a mladých dospelých počet samovrážd strojnásobil. Na základe zistení sa ako najdôležitejšia príčina javí zvýšený podiel mladistvých žijúcich v domácnostiach s rozvedeným rodičom.

3. Zosobášené matky majú nižšiu mieru depresií, než slobodné alebo nezosobášené matky
Manželstvo znižuje riziko objavenia sa depresií u matiek. Pri skúmaní matiek detí predškolského veku žijúcich v mestách sa zistilo, že riziko objavenia sa depresie bolo omnoho väčšie v prípade nezosobášených matiek. Manželstvo zohráva významnú antidepresívnu funkciu aj prípade matiek-tínedžeriek. V prípade skúmania 18-19 ročných matiek majúcich svoje prvé dieťa, slobodné matky mali jedenapolkrát viac depresívnych symptómov, než zosobášené matky.

Sledovanie depresií u matiek je dôležité, pretože depresia je vážny problém pre duševné zdravie matky a vážny rizikový faktor pre deti. Okrem toho, že u slobodných matiek je vyššia pravdepodobnosť objavenia sa depresie, následky depresie postihujú aj citové rozpoloženie dieťaťa, ktoré sú rozsiahlejšie u detí slobodných matiek, pretože slobodné matky nemajú takú podporu, ako zosobášené matky, a deti slobodných matiek majú veľmi limitovaný, až žiadny kontakt so svojím (nedepresívnym) otcom.

Dlhodobé pozorovania mladých dospelých po sobáši, po rozvode alebo žijúcich ako slobodní naznačujú, že manželstvo prospieva duševnému zdraviu a citovému rozpoloženiu ako v prípade mužov, tak i žien.

Pokračovanie v budúcom čísle.

Spracované na základe materiálov na http://www.marriagemovement.org.

____________________
Zmenené ( 26.12.2006 )
Hodnotenie čitateľov: / 0
SlabéVynikajúce 



< Pred.   Ďalšia >
spacer


spacer