spacer
Federácia rodín za mier a jednotu vo svete

Federácia rodín za mier a jednotu vo svete
predstavuje projekt

spacer
spacer
RODINA A SPOLOČNOSŤ
spacer
ISSN 1336-7765 (online)
ISSN 1336-7412 (tlač)
_________________________
Portál
Vydanie
Stiahnuť (pdf)

 
Federácia rodín (FFWPU) arrow Stiahnuť (pdf) arrow Predstavujeme

Predstavujeme PDF Tlač E-mail
Vložil Administrator   
22.09.2006
____________________
Predstavujeme

Service For Peace
Najväčšou hodnotou v našom živote je láska. Jej čaro spočíva nielen v jej prijímaní ale aj dávaní, napríklad v podobe pomoci iným ľuďom. Dnešná spoločnosť je však napriek tomu veľmi poznačená egoizmom. Preto v roku 2002 z iniciatívy mladých nadšencov vznikol projekt Service For Peace (služba mieru) - SFP, ktorého ťažiskom je myšlienka slúženia a pomoci ľuďom. Tento projekt sa rozvinul v medzinárodnú organizáciu, prostredníctvom ktorej môžu ľudia pomáhať iným a zároveň si rozvíjať svoje schopnosti, spoznávať nových ľudí a zažiť veľa zábavy.

Na Slovensku sa od roku 2004 uskutočnilo niekoľko menších aj väčších projektov. Z tých menších spomeniem obnovu škôlky v Nitre a čistenie parku v Martine dobrovoľníkmi z rôznych krajín sveta. Zatiaľ najväčší projekt prebiehal v rokoch 2004-2005. V júni 2004 sa v Šamoríne uskutočnilo 5-dňové sústredenie mladých ľudí z celej Európy. Náplňou programu boli 2 projekty. Prvým bola podpora chlapcov v resocializačnom centre Adamov. Prežili sme v ich komunite jeden deň, zapojili sme sa do ich každodenných aktivít a snažili sme sa ich podporiť v nachádzaní nového spôsobu života. Druhým bol projekt skrášľovania priestorov detského rehabilitačného centra v Dunajskej Lužnej, aby sa v nich deti cítili príjemne. Pre veľký záujem zo strany centra Adamov a aj rehabilitačného centra sme projekt zopakovali ešte dvakrát. Neskôr na to nadviazali projekty skrášľovania materskej škôlky v Dunajskej Lužnej a onkologického oddelenia nemocnice v Banskej Bystrici.

Ľudia sa často rozdeľujú aj z dôvodu vierovyznania, rasy alebo národnosti. Žiť pre druhých je nielen praktizovanie lásky, ale aj spôsob, ako si získať srdce „nepriateľa“ a tak podporiť vytvorenie trvalého mieru v komunite, spoločnosti a vo svete. Preto spomeniem jeden významný medzinárodný projekt v Izraeli z roku 2003. Dobrovoľníci z celého sveta vrátane Slovenska sa zapojili do čistenia ulíc v Jeruzaleme. Cieľom nebolo len odstrániť odpadky, ale taktiež získať srdcia ľudí pre myšlienku mieru a ukázať, že nám nie je situácia ich krajiny ľahostajná a sme ochotní pomôcť. Výsledkom bolo veľa dotknutých sŕdc na oboch stranách.

Verím, že SFP je cesta, ako si rozvinúť nielen svoj charakter a svoje okolie, ale taktiež ako prispieť k vytvoreniu trvalého mieru.

Dana Leka
koordinátorka projektov SPF na Slovensku
http://www.serviceforpeace.org

____________________
Zmenené ( 22.09.2006 )
Hodnotenie čitateľov: / 0
SlabéVynikajúce 



< Pred.
spacer


spacer