spacer
Federácia rodín za mier a jednotu vo svete

Federácia rodín za mier a jednotu vo svete
predstavuje projekt

spacer
spacer
RODINA A SPOLOČNOSŤ
spacer
ISSN 1336-7765 (online)
ISSN 1336-7412 (tlač)
_________________________
Portál
Vydanie
Stiahnuť (pdf)

 
Federácia rodín (FFWPU) arrow Vydanie arrow 4 - 12/2005 arrow Štyri veľké oblasti srdca

Štyri veľké oblasti srdca PDF Tlač E-mail
Vložil Administrator   
25.03.2006
____________________
Štyri veľké oblasti srdca

Súrodenecká oblasť srdca
Rodina je školou lásky a druhou oblasťou srdca, kde sa stretávame s láskou, je oblasť súrodeneckej lásky, ktorá je pokračovaním detskej oblasti srdca. Vzťah lásky sa rozširuje zo vzťahu k rodičom k súrodencom. Deti sa učia rešpektovať a mať radi svojich súrodencov prostredníctvom lásky, ktorú im prejavujú rodičia. Deti prirodzene majú radi toho, koho majú radi ich rodičia. Preto je láska rodičov k deťom nevyhnutná pre rozvoj lásky medzi nimi samotnými.

Deti sa učia zdieľať spoločné veci, pomáhať jeden druhému, starať sa jeden o druhého, mať radosť zo vzájomného dávania a prijímania. Toto vedie k vytváraniu priateľstva a v konečnom dôsledku k tolerancii, rešpektovaniu a spolupráci. Okrem toho je táto oblasť lásky nenahraditeľne dôležitá pre rozvoj schopnosti milovať pravou láskou, čo je nevyhnutnou podmienkou pre lásku v manželstve. Ako súrodenci sa deti učia žiť pre toho druhého a zároveň žiť spoločne s opačným pohlavím bez problémov sexuálneho charakteru. Ak je táto súrodenecká láska, ktorá spočíva na priateľstve a nie na sexualite, rozšírená i na priateľov, spolužiakov, vrstovníkov, tak vzťah k budúcemu partnerovi nebude spočívať na sexuálnej príťažlivosti, ale na príťažlivosti srdca, ktorá v manželstve prirodzene vyústi v naplňujúci sexuálny život. Preto je sexuálna zdržanlivosť pred manželstvom veľmi dôležitá. Sexuálne vzťahy pred manželstvom ničia schopnosť milovať pravou láskou a rozvíjať si svoje srdce, a v následnom manželstve nie sú zárukou vernosti a šťastia. Žiadna alebo málo rozvinutá súrodenecká láska a predmanželské sexuálne vzťahy často bývajú skrytou príčinou rozvodov.

Na spoločenskej úrovni správne rozvinutá oblasť súrodeneckej lásky umožňuje vnímať svet ako rozšírenú rodinu s jedným spoločným rodičom a ostatných ľudí ako súrodencov. Láska k blížnemu je v podstate takouto súrodeneckou láskou. Existujúce konflikty, spory a vojny vo svete sú dôsledkom nedostatku súrodeneckej lásky. Dokonca i konkurencia či už v podnikaní alebo v politike je toho prejavom. Je to akoby dôsledok toho, že v prvej rodine ľudstva sa bratia Kain a Ábel navzájom nedokázali mať radi a nedokázali spolupracovať. Ak si deti navzájom konkurujú, navzájom bojujú, prináša to ich rodičom smútok, pretože oni túžia po tom, aby sa ich deti mali navzájom radi. Podobne náboženské, rasové, národnostné a iné konflikty spôsobujú Bohu ako nášmu rodičovi nevýslovnú bolesť, pretože On túži po tom, aby sme sa mali navzájom radi. Je preto veľmi dôležité rozvinúť si súrodeneckú oblasť lásky, aby sme mali radi nielen tých, ktorí sú nám blízki alebo sympatickí, ale aj tých, ktorí sú iní a dokonca i tých, ktorí nás nemusia mať radi, aby sme ich nenávisť dokázali láskou zmeniť na lásku.

Súrodenecká oblasť srdca je veľmi dôležitá na ceste k duchovnej a citovej zrelosti. Táto zrelosť spočíva v harmónii medzi myšlienkami a skutkami, ktoré sú orientované na konanie dobra vo vzťahu k sebe, svojej rodine a spoločnosti. Rodina, a spoločnosť ako rozšírená rodina, môže prosperovať jedine na základe vzájomnej spolupráce za účelom všeobecnej spokojnosti.

Pokračovanie v budúcom čísle.

____________________
Zmenené ( 25.03.2006 )
Hodnotenie čitateľov: / 2
SlabéVynikajúce 



< Pred.   Ďalšia >
spacer


spacer