spacer
Federácia rodín za mier a jednotu vo svete

Federácia rodín za mier a jednotu vo svete
predstavuje projekt

spacer
spacer
RODINA A SPOLOČNOSŤ
spacer
ISSN 1336-7765 (online)
ISSN 1336-7412 (tlač)
_________________________
Portál
Vydanie
Stiahnuť (pdf)

 
Federácia rodín (FFWPU) arrow Stiahnuť (pdf) arrow Editoriál

Editoriál PDF Tlač E-mail
Vložil Administrator   
25.03.2006
____________________
Editoriál

Láska či pokrytectvo

Láska býva v tomto decembrovom období skloňovaná vo všetkých pádoch. Jednotlivci alebo rôzne organizácie ju vyjadrujú aj v podobe finančných a iných darov určených tým, ktorí to potrebujú. Konajú sa rôzne podujatia na taký alebo onaký účel. Určite šľachetné.

Pozastavme sa však trochu a zamyslime sa nad tým. Budeme spokojní s tým, ak kúpime nejaký časopis na podporu bezdomovcov, alebo by sme boli spokojnejší, keby výraz bezdomovec bol neznámym pojmom. Budeme spokojní, ak podporíme detský domov, alebo by bolo lepšie, keby každé dieťa malo milujúcich rodičov? Budeme spokojní s tým, ak prispejeme hladujúcim deťom vo svete, alebo by bolo lepšie, keby netrpeli hladom vôbec.

Je to tragédia, ale väčšinu problémov si spôsobujú ľudia navzájom. Dokonca i nevedome. Nemusíme si to ani uvedomovať, ale práve naša pasivita, nevedomosť, či naivita umožňuje to, že prostredníctvom iných vznikajú problémy, ktorých následky sa potom snažíme zmierňovať. Povedané inými slovami, ak umožníme iným, aby spôsobovali problémy, potom nás ťažko ospravedlní to, keď budeme pomáhať tým, ktorým boli spôsobené problémy. Takýto prejav lásky je skôr pokrytectvom, pretože spôsobovateľ problému vytvára situáciu, v ktorej môžeme vyjadriť našu „lásku“. Je to ako keď politici vytvoria nespravodlivé zákony a potom iní kompenzujú následky týchto zákonov pomáhaním tým, koho tieto zákony postihli. Nebolo by lepšie, keby existovali iba spravodlivé zákony? Na to však treba spravodlivých politikov a to závisí od nás. Konštatovanie, že svet je zlý, je alibizmom. Svet je iba taký, aký si ho vytvárame. Preto ak vieme, že môže byť lepší, tak ho takým spravme. Závisí to iba od nás.

Miroslav Rybár

____________________
Zmenené ( 25.03.2006 )
Hodnotenie čitateľov: / 1
SlabéVynikajúce 



Ďalšia >
spacer


spacer