spacer
Federácia rodín za mier a jednotu vo svete

Federácia rodín za mier a jednotu vo svete
predstavuje projekt

spacer
spacer
RODINA A SPOLOČNOSŤ
spacer
ISSN 1336-7765 (online)
ISSN 1336-7412 (tlač)
_________________________
Portál
Vydanie
Stiahnuť (pdf)

 
Federácia rodín (FFWPU) arrow Vydanie arrow Význam manželstva

Význam manželstva PDF Tlač E-mail
Vložil Administrator   
09.02.2006
____________________
Význam manželstva

Pre niektorých ľudí je rodina založená na manželstve jedného muža a jednej ženy (ďalej ako manželstvo) zmyslom existencie a najvhodnejším prostredím harmonického rozvoja jednotlivca a spoločnosti. Pre iných je nemanželské spolužitie alebo slobodné rodičovstvo rovnocennou, ak nie preferovanejšou alternatívou spôsobu života. Avšak nielen životná skúsenosť, ale aj odborné výskumy potvrdzujú nenahraditeľný význam manželstva pre jednotlivca, rodinu a spoločnosť.

Rozsiahla štúdia týkajúca sa manželstva priniesla pre niekoho samozrejmé, pre iných neprijateľné závery. Stručné zhrnutie štúdie je nasledovné: manželstvo je dôležitým spoločenským dobrom spojeným s neskutočne širokým spektrom prospešných dôsledkov pre deti, manželov, rodinu a spoločnosť. Postupne Vám priblížime výsledky tejto štúdie.

Manželstvo a rodina
1. Manželstvo zvyšuje pravdepodobnosť toho, že rodičia budú mať lepší vzťah so svojimi deťmi
Slobodné matky mávajú viac konfliktov so svojimi deťmi a menej času na ne, než matky žijúce v manželstve. Deti z manželstiev ako dospelí mávajú bližšie k svojim rodičom ako v prípade detí rozvedených rodičov, pričom vzťah k otcovi je dokonca omnoho slabší, ako vzťah k matke. Deti v prípade slobodných matiek alebo po rozvode vidia otca omnoho menej a ich vzťah je menej intenzívny, ako je to u detí s rodičmi žijúcimi v manželstve. Rozvod má na vzťah medzi deťmi a otcom dokonca horší dopad, ako keď rodičia žijú z ich pohľadu v nešťastnom manželstve.

2. Nemanželské spolužitie nie je ekvivalentom manželstva
Deti rodičov žijúcich v nemanželskom spolužití sa nachádzajú v podobnej situácii, ako deti žijúce s jedným rodičom. Partneri v nemanželskom spolužití mávajú zvyčajne menší príjem a nižšiu úroveň vzdelania, než manželskí partneri. Mávajú viac konfliktov, viac prejavov násilia, menšiu úroveň spokojnosti a vzájomnej oddanosti, než manželskí partneri. Partneri v nemanželskom spolužití sú menej oddaní myšlienke dlhotrvajúceho vzťahu, majú menej kvalitný vzťah a vyššiu pravdepodobnosť rozchodu, než manželskí partneri.

3. Vyrastanie detí bez rodičov žijúcich v manželstve zvyšuje pravdepodobnosť toho, že tieto deti v dospelosti budú žiť v nemanželskom spolužití alebo sa rozvedú.
Deti rodičov, ktorí sa rozviedli alebo sa nezosobášili, majú vyššiu pravdepodobnosť toho, že budú žiť v nemanželskom spolužití, mať menej uspokojivý vzťah, alebo eventuálne vyššiu pravdepodobnosť rozvodu. Dievčatá vyrastajúce bez rodičov žijúcich v manželstve majú vyššiu pravdepodobnosť skončiť ako mladé slobodné matky, než dievčatá majúce rodičov žijúcich v manželstve. Rozvod rodičov približne zdvojnásobuje pravdepodobnosť toho, že sa deti v dospelosti rozvedú. Pravdepodobnosť rozvodu sa zvyšuje vtedy, ak rozvod rodičov nastal z dôvodu málokonflikného vzťahu.

Pokračovanie v budúcom čísle.

Spracované na základe materiálov na http://www.marriagemovement.org.

____________________
Zmenené ( 22.02.2006 )
Hodnotenie čitateľov: / 0
SlabéVynikajúce 



< Pred.   Ďalšia >
spacer


spacer